Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Zeman by rád finlandizoval

Prezident Miloš Zeman souhlasí s názorem, že Ukrajina by neměla vstoupit do Severoatlantické aliance. Země by měla být neutrální a mělo by dojít k její takzvané finlandizaci, řekl dnes Zeman v kazašské metropoli českým novinářům.

Tak Zeman by chtěl finlandizaci. Finlandizace je s ohledem na poválečný vztah Finska a Sovětského svazu chápána jako podřízení zahraniční politiky jinému státu se zachováním vlastní svrchovanosti.

Miloš Zeman by si měl víc dávat pozor na pusu, než vypustí do oběhu nějaký termín. Pojem "finlandizace" skutečně není moc vhodný. Ta suverenita, co je údajně zachovaná, je jen omezená suverenita. Taková stalinisticko-brežněvovská. My na vás zaútočíme, sebereme vám kus území a přístup k jednomu moři a vy pak budete hodní a poslouchat. To je suverenita podle SSSR, Putina a Zemana. Normálnímu člověku to příjde poněkud málo. Normální člověk si myslí, že suverenita spočívá v tom, že se jedinec či stát mohou dělat to, co pro sebe považují za správné a že do toho nemluví Zemanové a Putinové. Jenomže Zeman je hlásná trouba Kremlu, takře vykládá to, co Kreml chce,Vůbec by bylo podle těchto bytostí nejlepší celou planetu proměnit ve Finsko. Nejdřív trochu zbombardovat a pak vyhlásit neutralitu. Neutralita znamená poslouchat Moskvu a běda, jak nevolník bude mít nějaký jiný názor. A může to pokračovat, proč by finlandizované nemohlo být třeba Česko? Mnoho kremloidů už se chystá, že to navrhne.