Teroristická organizace Hamás se rozhodla zatočit s Izraelem i na ideově-kulturní úrovni.

Teroristická organizace Hamás se rozhodla zatočit s Izraelem i na ideově-kulturní úrovni. Zdroj: youtube.com

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Hymna Hamásu: Zpívající dementi...

Teroristická organizace Hamás se rozhodla zatočit s Izraelem i na ideově-kulturní úrovni. Nazpívání písně Cyjonysto uteč výrazně ohrožuje morálku izraelských vojáků a posiluje postavení Hamásu na Blízkém Východě.

Arabští teroristé mají myšlení, kterému z našeho západního pohledu těžko rozumět. Už sám hlavní předpoklad, aby se člověk stal džihádistou - víra, že po smrti v boji za víru jej v ráji čeká dvaasedmdesát panen - je z evropského úhlu pohledu těžko pochopitelný. Stejně těžko se chápe, že nyní Hamás bojuje proti Izraeli zpěvem válečných písní.

Úspěšný hit Dělej teror, který Hamás nazpíval nedávno, se hlavně díky výslovnosti interpreta stal trhákem izraelských diskoték. Zřejmě proto Hamás nepolevil ve svém úsilí a zpívá dál. Poslení hit Cyjonysto uteč výrazně oslabí pozici Izraele na mezinárodní scéně. Překlad písně - včetně ne úplně korektní hebrejské výslovnosti - pro Reflex pořídil známý cyonysta a rabín Jicchak Seifert:

"Cijoný uteč cijonystko uteč za chvíli budete zabití automobilem, jsi cijoný a nic jiného, podívej se napravo a podívej se nalevo a dej si pozor, automobily vrážejí ze všech stran a vezme tě do hroby, rozzlobený vůz se řítí proti tobě, tolik spěchá že začni utíkat o život. Ty sis to vybral tak přijmi zodpovědnost, tak už uteč protože zemřeš, cijoný uteč utečte cijonysté, za chvíli budete všemi způsoby povraždění lalala."

Hit si můžete v plném znění s titulky a dynamickou animací k tanci i poslechu užít zde:

Myslím, že izraelská armáda propadne po poslechu písně naprosté panice, a se závěrem hymny - konkrétně výrokem lalala - se nejde neztotožnit.