Guru Jára

Guru Jára Zdroj: Jiří X. Doležal

17. listopadu proběhla demonstrace občanů osouložených guruem Járou

Akce byla poklidná a nenásilná, šlo o hromadnou modlitbu. Měla se konat před americkou ambasádou a připomenout, že podle názoru svých stoupenců je guru Jára nespravedlivě odsouzen.

Nejzábavnější člen české ezoterické scény je již léta guru Jára, který léčí penisem. Soud před několika týdny však jeho léčebné aktivity označil za znásilňování, a poslal gurouše na víc jak deset let do vězení. Ten ale dlí v cizině a do vězení se nehrne. Chvíli před půl druhou, kdy měla demonstrace začít, jsem stál na Malé Straně a sledoval, jak se na chodníku proti americké ambasádě rozkládají karimatky, aby bylo možné se pohodlně modlit. Přišlo nejméně padesát, možná i osmdesát lidí. Téměř samé ženy.

Ptal jsem se ředy z nich, jestli již byly „odháčkovány“ - to jest slovníkem Járovy sekty guruem osouloženy. Reakce byly standardní: Oslovená dáma se vždy trochu zasnila, spiklenecky pousmála, a pak řekla, že se k tomu nebude vyjadřovat. Jenom jedna z účastnic prozradila, že ji dosud guru neojel, ale ona se na to velmi těší. Pak se všichni přítomní usadili na zem, navlékli na obličeje masku z fotky gurua, a jali se za něj při pálení vonných tyčinek modlit.

Chtěl jsem položit i otázku přihlížejícím policistům. Zajímalo mne, zda již někdy hlídali demonstraci osouložených. Ale neměli mluvčího, tak jsem se to nedozvěděl. Zato mi dala ta příšerná akce vyšinutých fanynek obrovskou zprávu o 17. listopadu jako takovém. Jinak řečeno - pokud se zde mohou legálně scházet a demonstrovat úplný magoři jako tato parta osouložených, je to s republikou dobrý!