Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Zeman udělal myšlenkový kotrmelec. O Národní třídě mluvil dřív jinak

Pomalu začíná přicházet doba, kdy každý - v podstatě libovolný - výrok pana prezidenta je nepravda, manipulace, lež či polopravda. Nyní například hodnotí masakr na Národní třídě zcela opačně, než pětadvaceti lety.

Pan prezident Miloš Zeman v České televizi prohlásil,že „zákrok“ na sedmnáctého listopadu 1989 nebyl žádný masakr, ale normální rozehnání demonstrace, jakých bylo mnoho. Vzhledem k tomu, že jsem na Národní třídě ten večer dostal přes hubu spolu s dalšími stovkami studentů, mi Zemanova slova opravdu vadí. Jako účastník prohlašuji, že to byl masakr, po kterém zůstaly na chodníku kaluže krve.

Chápal jsem to jako další projev postupující alkoholové demence, osobnostního a intelektového úpadku pana prezidenta, který pozorujeme na jeho projevech delší dobu. A pak se objevil důkaz, že s Milošem Zemanem je opravdu z hlediska duševního zdraví něco v nepořádku. Víme to díky Českému rozhlasu, který zveřejnil na Twitteru zajímavý dokument, a serveru demagog.cz, který ho publikoval na svém facebookovském účtu. Prohlášení prognostika Ing. Miloše Zemana z listopadu 1989, reakci na masakr na Národní třídě. Pan prezident tehdy psal: "Který z platných zákonů povoluje surovost, brutalitu a sadismus? Jaké jsou asi morální vlastnosti lidí, kteří pokojnou demonstraci prohlásili za protizákonnou naopak masakr za ochranu zákona?"

Jinak řečeno - bez jakéhokoliv vysvětlení, zdůvodnění nebo přiblížení důvodů, proč úplně otočil, dnes říká Miloš Zeman přesně opačné věci, než před pětadvaceti lety. Spolu s opakujícími se vulgaritami ve veřejných projevech jde o další projev, který budí oprávněné obavy o duševní zdraví pana prezidenta.

Zemanovo prohlášeníZemanovo prohlášení|Facebook.com/demagog.cz