Tony Blair

Tony Blair Zdroj: ČTK

Důvody, proč byl Tony Blair nejprotivnější ze všech britských premiérů

Britský předseda vlády Tony Blair měl po skončeném premiérství dvě velké tužby: Stát se prezidentem Evropské unie a být pasován na rytíře. A co se odehrálo?

To první znemožnilo jeho výrazné charisma, které eurokraty vyděsilo ke zvolení nudného Hermana Van Rompuye. To druhé zadrhlo tím, že žádný z následných premiérů si jej netroufl Veličenstvu doporučit s vědomím, že mu byl ze všech premiérů nejprotivnější.

Letos se Tony vrhl do sbírání jiných poct. A během pár měsíců letošního léta ulovil hned dvě.

„Filantropem roku“ ho jmenoval designérský časopis GQ za „neúnavnou dobročinnou práci po celém světě, která nejeví známky slábnutí“, spočívá ve „smiřování abrahámských náboženství“ a „dobročinnosti v afrických zemích stavějící mosty mezi vizemi afrických vůdců a jejich schopností je implementovat“.

Britský komentariát to bere spíš jako recesi. Výsledky jeho „abrahámského smiřování“ vidíme dnes v Gaze, Sýrii a Iráku. Jeho africká dobročinnost spočívá ve školení diktátorů, jak světu nastavovat demokratickou tvář. Za honoráře desítek miliónů liber z britského programu zahraniční pomoci, který si jako premiér pro tyto účely ještě stačil zvýšit. Čili z kapes chudých lidí v bohatých zemích do kapes bohatých lidí v chudých zemích.

S vážnou tváří se však bere Tonyho druhý titul „gay icon“, udělený časopisem The Gay Times za to, co „jeho vláda vykonala pro LGBT komunitu, pro niž dláždil cestu“. Snížením věku souhlasu na 16, povolením homosexuální propagace ve školách, uzákoněním partnerství, zákazem diskriminace v zaměstnání.

Na podobná vyznamenání zjevně aspiruje i současný premiér David Cameron s ještě vyšší pomocí africkým diktátorům a uzákoněním homosexuálního manželství. S tak dokonale pokrokově lidumilnou politikou k čemu by jim oběma bylo rytířství.

Text byl původně publikován v tištěném Reflexu č.45/2014.