Prezident Miloš Zeman navštívil 10. listopadu Moravskoslezský kraj. Na snímku si prohlíží dar, který dostal od hejtmana Miroslava Nováka (vlevo) v sídle krajského úřadu v Ostravě.

Prezident Miloš Zeman navštívil 10. listopadu Moravskoslezský kraj. Na snímku si prohlíží dar, který dostal od hejtmana Miroslava Nováka (vlevo) v sídle krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: K**va hoši, jeblo mu!

Spanilá jízda verbálními kanály českého jazyka pana prezidenta úspěšně pokračuje. V Havířově se rozloučil s nadšenými občany citací názvu nesmrtelného filmu K**va hoši, gutten tag. Připomínám, že slovo nevytečkoval.

Národ se předhání ve vymýšlení paranoidních konspirací, od čeho měla odvést pozornost páně prezidentova slova pronesená v Hovorech z Vidlán. Já jsem slova pana prezidenta o k**dě, k**vě, a z**veném h**ně interpetoval jako projev ethanolové intoxikace, nebo nastupující alkoholové demence obvyklé po letech pilné konzumace lihoviny.

Nyní se ukazuje, že pravda bude mnohem jednodušší. Sice nevylučující tu mnou avizovanou alkoholovou demenci, ale asi nešlo o opilost, a už vůbec ne o zastírací manévr. Havířovský proslov před dvěma a půl tisíci nadšenými obdivovateli ukazuje, že v Hovorech pan Zeman zahájil cílevědomou a plánovanou sérii veřejných sprosťáren. Že jde o normální politickou strategii, kterou Zeman startuje svou volební kampaň - byť se značným předstihem. Chce se plánovitě stát králem lidu, veleknězem řeporů a císařem vidláků - jedině tak se totiž může stát prezidentem i v druhém volebním období. Nikdo s mozkem už ho volit opravdu nebude, takže zbývají bezmozci. Stát se jejich idolem není těžké, stačí se chovat jako jeden z nich veřejně, a voličská přízeň přijde sama. Vesničtí i měštští hnojmeni totiž bohužel tvoří většinu voličů.

To, že se nyní Zeman mění ze sofistikovaného salónního levičáka sršícího bonmoty zakotvenými v klasické literatuře v řepora, je ale tristní. Zcela promyšleně se chová jako buran z Bobrdovic pod Mrdníkem, aby získal sympatie spodiny. A to, s prominutím, nemohu při nejlepší vůli vnímat jinak než jako příznak demence. Když už ne alkoholové, tak alespoň morální.