Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Štěpán Mareš

VILIAM BUCHERT: Největším problémem Zemana nejsou nadávky, ale jeho lži o Rusku, Ukrajině, Číně a čemkoli

Miloš Zeman byl kromě přestávky, kdy důchodcoval na Vysočině, jedním z nejvlivnějších (a pro některé se dlouho zdálo, že i nejchytřejších) českých politiků. Paradoxní je, že když se dostal na post nejvyšší, tak rezignoval na přemýšlení a absolutně ho nezajímá, co kde plácne. Jak je ale zřejmé, nebude to v důsledku věku či alkoholu, je to záměr. O to je to horší.

Prezident Zeman dobře ví, že krize na Ukrajině je výsledkem nesmyslného bačování a bezuzdného rozkrádání, které prováděly ukrajinské politické a ekonomické elity v posledních dvaceti letech. A že okupace Krymu a válka na jihovýchodě Ukrajiny jsou výsledkem odporné imperiální politiky Vladimira Putina. Jenže Zeman přesto nadbíhá Moskvě (jel například za Putinem na olympiádu do Soči přesto, že Ukrajina se už zmítala v krvavé křeči) a stal se tak oblíbencem lživé ruské propagandy. Završil to cestou na Rhodos, kde už vystupoval jako emisar Ruské federace. Což je u hlavy suverénního státu něco nebývalého.

 

Miloš Zeman také velmi dobře ví, že ekonomický rozvoj Číny a její hospodářský vliv jsou pro svět rozhodující. Je proto správné s touto zemí obchodovat a hledat cesty, jak by to mohlo posílit i českou ekonomiku. Jenže říše středu je současně jedním z nejsofistikovanějších totalitních režimů moderní historie. Přitakávat podobnému systému je holý nesmyl, protože v budoucnosti se to otočí proti nám (stačí si vzpomenout na někdejší odporné koketování s režimy v Iráku, Sýrii, Libyi a jinde). Zeman (není přitom ve světě sám) vlezl do připraveného čínského chomoutu a zatahuje do něj celou Českou republiku. To ohrožuje naše národní zájmy. Nevyčítejme to Pekingu, je to jeho dlouholetá taktika a strategie, ale že i tak zkušený politik, jakým Zeman nepochybně je, cvičí podle čínských přání, je nepochopitelné. Zcela bezzásadové je pak lhaní o situaci v Tibetu a na Tchaj-wanu, které se v Česku na politické scéně masově rozmohlo (expremiér Nečas budiž zářným příkladem). To už je vyloženě trapné a dělá to Česku ostudu.

 

Bohužel Miloš Zeman si začal stejně jako v případě Ukrajiny, Ruska a Číny počínat i v mnoha věcech, jež se týkají české politiky. Utrhl se ze řetězu, protože dobře ví, že se mu nic nemůže stát. Není odpovědný za většinu věcí, a tak se chová nezodpovědně.

Je tragické, že po jeho prezidentství zbude především legendární ku.da sem, ku.da tam…