Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Ufon ve vládě: Nové ministryni Šlechtové není rozumět jediné slovo

Hnutí ANO veřejnosti vytrvale tvrdí, že dodá do všech úřadů „odborníky“. Možná je to i dobrý záměr, ale problémem je, když netušíme, o čem „odborník“ vytrvale hovoří. Naprostým ufonem (či ufonkou?) je v tomto směru Karla Šlechtová, nová ministryně pro místní rozvoj. Není ji totiž rozumět v podstatě vůbec nic.

I když „odbornice“, tak místo ministryně je pozice navýsost politická a společenská, protože právě podobný člověk je spojkou mezi státem a voliči. Ovšem paní Šlechtová hovoří jazykem (v pondělí její promluvy vysílala i stanice ČT24), kterému rozumí jen pár lidí. Je to směs neuvěřitelných byrokratických frází a klišé, i když rádoby to zní odborně. K čemu to ale vlastně je? Je tady snad ministryně pro úředníky? Není. Je zástupcem občanů, pracuje pro ně.    

Pohled na kariéru Karly Šlechtové napovídá, o co vlastně v případě ufona v kabinetu jde. Podle Wikipedie už při studiu v letech 1998 až 2001 pracovala v pražské společnosti Czech Business Leaders Forum jako projektová manažerka. Co se tam přesně „projektuje“ a jaký to má výsledek, o tom můžeme donekonečna spekulovat. Pak byla tři roky zaměstnána v Bruselu u organizace CSR Europe jako „koordinátor projektových portfolií v oddělení komunikace a členská základna“. Co to znamená, ví jen Bůh a pseudobyrokraté v sídle Evropské unie.

Každý ministr i každý státní úředník by měl umět občanům srozumitelně popsat, co vlastně dělá. Zahalovat se u toho do mlhy „odbornosti“ je absurdita. To nedokazuje ani vzdělanost, ani schopnost řídit svěřený úřad. Navíc ani sebelepší odborník ještě nemusí být dobrým ministrem. Poznatků z minulosti o tom máme požehnaně.

Zda bude nakonec Karla Šlechtová dobrou ministryní, to jen uvidíme. Pokud bude nadále oslovovat občany způsobem, jakým to zatím dělá, tak určitě nebude. A zvláštní na tom je, že její předchůdkyně Věra Jourová, byla ve svých vyjádřeních naopak srozumitelná a jasná. Takže to jde. Pokud tedy nejste ufon.