Halloween

Halloween Zdroj: Profimedia.cz

Klystýr pro Petra Hájka: Je Haloween propagandou Satanovou?

Postmoderní doba umožňuje cokoliv. Zatímco za první republiky by skupinky paranoidních občanů dlely v ktomu určených ústavech, v roce 2014 vytvářejí organizovanou opozici a cítí se jako oficiální disent.

Letos jsem zaznamenal, že proti Haloweenu vystupují i přední čeští paranoici, stoupenci konspiračního bludu. Na serveru Petra Hájka Protiproud vyšel text, který je uveden jako zamyšlení redakce. Cituji:

„V současné době jsme svědky mohutné exploze satanských kultů. Satan nenápadně proniká všude a chytá do svých sítí co nejvíce nevinných lidí, zvláště dětí. ... Vyvrcholením Satanova úsilí je každoroční slavnost Halloween. Tento strašný satansko – okultní svátek je odvozen z pohanského kultu na počest irského boha smrti Samhaina. V době tohoto svátku se děti od nejútlejšího věku oblékají jako smrt, čarodějnice, netopýři, černé kočky, skřítci, upíři, sovy i jako sám ďábel. ... Takovým způsobem zasévají do nevinných duší zkázu, rozklad a zápach. ... Rozmyslete si, zda budete slavit se svými dětmi svátek Všech svatých, nebo je propůjčíte rouhavému Halloweenu.“

Nakonec - přestože článek je prezentován jako redakční - odkazuje na zdroj: Tím je server (podle hesla Za vším najdeš ilumináta) Lumen de Lumine, na kterém visí stejný text jako na Protiproudu.

Když za první republiky začal někdo vykřikovat, že okolí oslavuje Satana a že přichází Satanova říše, společnost reagovala jednoznačně: Takový pacient dostal svěrací kazajku, byl odvezen do psychiatrické léčebny, a tam nafasoval svůj kavalec. Když začal něco o Satanovi vykládat ošetřovateli, dostal studenou sprchu nebo klystýr, případně oboje. Pokud se léčba dařila, myslel si pacient i nadále o Satanovi své, ale už o tom ve strachu z klystýru nemluvil. Tak se podařilo řadu paranoiků vrátit do skoro normálního života. Blud si drželi dál, ale už s ním neobtěžovali.

Když začne podobné nesmysly vykřikovat někdo v dnešní osvícené době, je z jeho sdělení rázem politikum. Přihlásí se další pacienti s podobnými příznaky, a společně vytvoří informační platformy. Skutečně nejednu - jenom v českém jazykovém prostředí máme následující vlivné konspirátorské zdroje: Hájkův Protiproud, server New World Order Opposition, server Lumen de Lumine a internetové rádio Svobodný vysílač. Tímto okamžikem se z původního paranoidního bludu stává světonázor, polemický proud ve společnosti, a veřejně se začínají řešit takové kraviny, jako je Satanův kult. Místo klystýru dostávají nemocní prostor v mediích, a místo studené sprchy je na Internetu podporují stovky dalších podobně nemocných spoluobčanů, a z party kolem paranoidního bludu je občanská opozice. Místo pacientů léčených klystýrem disent.

Západní demokracie ve své úzkosti o svobodu slova ponechává psychotiky kázat bludy, a je jen otázkou času, kdy nějaký takový veřejně kázaný psychotický blud povýšený na světonázor těžce a zásadně poškodí společnost.