Filip Renč, Robert Sedláček

Filip Renč, Robert Sedláček Zdroj: ČTK

Režisér Filip Renč napadl staršího kolegu, zachoval se u toho jako naprostý hlupák

Dozvuk udílení některých státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem, které se odehrálo na Pražském hradě v úterý večer, pořád rezonuje ve společnosti. Kromě buranského „mikinového“ Roberta Sedláčka, se předvedl zejména režisér Filip Renč, který zcela nesmyslně urazil svého slavného staršího kolegu Jana Němce (78).

Němec vrátil státní vyznamenání, které dostal kdysi od Václava Havla, na protest proti tomu, že Zeman ocenil některé umělce (myslel tím právě režiséry Sedláčka a Renče) jen na oplátku za jejich podporu současného prezidenta v politice.

Renč, zřejmě v pominutí smyslů, pak reagoval zcela neadekvátně. „Že pan Němec tady dělá takový gerontofilní gesta, že vrací svoje vyznamenání, mně to přijde směšný a smutný zároveň. Když se dožiju jeho věku, tak bych nechtěl být takhle zapšklý a hloupá stařík, jako je on,“ řekl Renč. Jenže jako hloupý a zapšklý se zachoval především mladší režisér.

Jan Němec je legendární režisér české nové vlny (patřil k ní i Miloš Forman, Věra Chytilová, Jiří Menzel či Vojtěch Jasný), autor známých filmů o Slavnosti a hostech (1966) či Démantů noci (1964). Při vší úctě, i když Renč je také významný tvůrce, mu jeho mladší kolega nesahá ani po kotníky. Němec byl perzekuován bývalým komunistickým režimem a nakonec byl v sedmdesátých letech nucen emigrovat. Nesloužil politikům při svém filmování jako Renč.

Aby o takovém člověku Filip Renč prohlašoval, že je gerontofilní (což je sexuální úchylka), je nestoudné a naprosto nepochopitelné.

Omluva by byla na místě, jenže toho se podle všeho od Renče zřejmě nedočkáme. Možná schová svoji hloupost jen do mikiny kolegy Sedláčka.