Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Proč by si pan Kellner nemohl vozit svého Zemana?

Další pseudokauza zmítá médii. Novinářská žumpa vyčítá panu prezidentovi, že letěl z Číny letadlem, které pronajaly skupiny PPF a J&T. Nevidím na tom nic špatného, připomíná mi to moji vlastní minulost, a nevím, čemu se kolegové diví.

Jak jistě dlouholetí čtenáři mých textů v Reflexu vědí, prošly mým životem tři významem pro mne zcela zásadní bytosti ženského pohlaví. Kačenka 1, 2 a 3.

Kačenky 1 a 2 byly staforšírské teriérky a já je nikam nevozil. Měl jsem je v době, kdy jsem ještě neměl řidičák. Ten jsem si udělal až ve třiatřiceti, protože jsem věděl, že dokud mne stárnutí trochu nezklidní, nesmím řídit, jinak se zabiju. A na řidičák jsem zestárl tehdy, když si Kačenka 2 zvykla u přátel, u kterých jsem ji měl při svém několikaměsíčním pobytu v Indii. Když jsem se vrátil, udělal jsem si ten řidičák a záhy nato mi osud přivál Kačenku 3. Argentinskou dogu.

Psy jsem si vždy bral „z druhé ruky“. Kačenku 3, jak vyrostla z puberty, přestal zvládat její majitel. Tak jsem ji vzal na pohovor klackem a pak jsme spolu v plné harmonii strávili krásných dlouhých deset let. Já už měl střední věk, takže i řidičák a auto, a v podstatě kamkoliv jsem jel, tak jsem Kačenku vozil s sebou. Na služební cesty, na výlety, za tehdy ještě žijící babičkou do Jindřichova Hradce, prostě a jednoduše: Jak jsem někam jel, jela Kačenka taky. A bylo nám spolu hezky.

Nyní média trapně řeší velmi podobnou kauzu. Pan Kellner potřeboval svým čínským obchodním partnerům ukázat, že to má v Česku opravdu „zmáklý“, takže, aby mu uvěřili, jim poslal na ukázku Zemana. A pak si ho, když Miloš splnil reprezentační funkci, zase odvezl. Pochopitelně „svým“ - byť jen pronajatým - letadlem.

Já když jsem jel na trilobity a bral Káču s sebou, tak se samozřejmě také vracela mým autem, nenechal jsem ji to dojet vlakem.

Chápu kritiku novinářů ke kauze letu Miloše Zemana Kellnerem pronajatým letadlem jako zcela účelové hledání závad. Když pan Kellner má letadlo a Zemana, nevidím jediný důvod, proč by si toho Zemana nemohl tím letadlem vozit.