Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Zakážou nám v rámci „daňové kontroly“ platby v hotovosti úplně?

Senát schválil zákon, podle kterého budou platby nad 270 tisíc korun provedené v hotovosti ilegální. Za přijetí takové platby bude hrozit pokuta 5 milionů korun. Vláda tím chce zvýšit výběr daní. Limit se může zdát tak velký, že se nás běžných lidí nedotkne. Můžeme ale věřit vládě, že nepůjde ještě níž?

Za platbu v hotovosti nad 270 tisíc korun bude hrozit pokuta půl milionu korun fyzickým osobám nebo pět milionů korun právnickým osobám, a to jak za poskytnutí, tak za přijetí platby. Dosud platil limit pro bezhotovostní platby o polovinu vyšší – 350 tisíc korun.

Platby z ruky do ruky byly vždy nejjistější. Nemusíte se bát, jestli vám odběratel zaplatí, prostě mu zboží předáte výměnou za peníze. Vláda nám tímto zákonem bere svobodu volby rozhodnout se pro způsob platby, který nám nejvíc vyhovuje.

Nejprve nám zakázali platby v hotovosti nad 350 tisíc, nyní to bude 270 tisíc korun. Jestli to tímto tempem půjde dál, můžeme se za pár let dočkat úplného zákazu hotovostních plateb. A to vše v rámci zlepšení výběru daní. Vláda by nejraději měla kontrolu nad všemi našimi platbami, aby jí náhodou nějaká naše koruna neutekla. Lidé se vyhýbali a budou vyhýbat placení daní vždy. A nejvíc v době, kdy jsou daně vysoké tak jako u nás dnes. Nejenže platíme daň z příjmu a k tomu sociální a zdravotní pojištění, ale všichni platíme další nepřímé daně z každého koupeného rohlíku.

Lidé by méně zatajovali příjmy před zraky státu, kdyby daně byly nižší. To ale vládě asi nikdy nedojde, protože zná jen regulace a nařízení. Je naivní se domnívat, že by snížení limitu odradilo lidi od daňových úniků. Vždycky se najde cesta, jak zákon obejít. Vláda si jen splnila další populistický bod.

Je smutné, že pro zákon hlasovali poslanci a senátoři všech stran, včetně tzv. pravice. Nikdo se neozval. Zřejmě nikdo z nich nechápe, jak je takový přístup – zakazování plateb v hotovosti a sledování našich účtů – odporný. Co je vládě do toho, jakým způsobem chceme platit? Dochází k postupnému omezování svobodného obchodování. Jestli tomu dnes někdo tleská, mohl by se za pár let, až zakážou se stejnými argumenty hotovost úplně, divit.