Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Proč by ministr neměl hrát v detektivce?

Děsivá smršť maloměšťáctví, která se snesla na hlavu ministra Stropnického, mne donutila k nečekanému: Zastávám se Babišova ministra! Ale není vyhnutí, povodeň maloměšťáctví, co se na něj vylila, je až zábavně tupá.

Ministr obrany Martin Stropnický v roli policisty Tomečka v televizní detektivce vyšetřoval pašování opia vojáky z Afgánistánu. Šlo o seriál Kriminálka Anděl, to jest o žánr, který nelze ani ve stavu těžké opilosti zaměnit s dokumentem. Nemohu ani s čistým svědomím napsat, že je seriál blbej nebo dobrej, protože jsem nikdy žádný díl neviděl. Prostě v něm Stropnický hraje roli detektiva, co vyšetřuje pašování drog vojáky.

Poslankyně ODS Jana Černochová vyjádřila po odvysílání detektivky své rozhořčení a požaduje, aby se Stropnický omluvil našim vojákům. Podle iDnes vybídla dokonce pana ministra, civilním povoláním herce, aby hrál jen v pohádkách. Zjevně nedomyslela, že v pohádkách vystupuje třeba Rumcajz a zda by nebylo větší potupou naší armády, kdyby Stropnický hrál právě Rumcajze. Ale to je jen takové malé rýpnutí. To důležité je jinde.

Hraní ve filmu je umělecký projev. Právo na svobodu uměleckého projevu nejsem ochoten upřít ani ministrovi za ANO. A z hlediska poškození dobré pověsti armády? Kromě Bobrdovic pod Mrdníkem už dnes všude vědí, že ten pán na obrazovce je herec, a ne vopravdovej policajt, že hraje podle scénáře napsaného scénáristou, a že ten děj není vopravdu, ale že je to pohádka pro dospělé. Ministr nesmí krást, lhát, špatně hospodařit, ale je jeho právem, aby ve volném čase zpíval, tančil či hrál dívadlo.

Přesto se k celkem legrační kritice za detektivku připojil i sociální demokrat Jan Hamáček. „Je naprosto neuvěřitelné, že se k takové věci propůjčil současný ministr obrany,“ napsal na Facebooku. A přisadila si i TOPka. Miroslav Kalousek vybídl Stropnického, aby se zachoval „jako chlap“ a opravdu se omluvil. Vůbec nechápu.

Existují profese, které musí dbát o zvýšenou, nadprůměrnou důvěryhodnost. Soudci, psychiatři, psychoanalytici, lékaři jaksi všeobecně kromě patologů, státní notáři, státní zástupci, kněží. Ti by asi měli hlídat, aby nehráli negativní postavy ani v ochotnickém divadle v pohádkách. Věta „soudil mne Rumcajz“ zní fakt blbě. Rozhodují o lidech a lidé se jim svěřují s tím nejniternějším. Jejich profese drží obrovskou moc - mana - a tak ti lidé sami musí být tabu, cosi posvátnějšího, vznešenějšího (a tudíž mocnějšího a důvěryhodnějšího) než obyčejný člověk. Ministr obrany ani ničeho jiného mezi tyto profese - ostatně jako žádný jiný člen exekutivy - ale nepatří. Je to normální úředník, a ve volném čase by mu mělo být tolerováno i to, aby hrál Ali Babu a čtyřicet loupežníků, přestože vykonává funkci ministra spravedlnosti.

Útok na Stropnického kvůli roli je stejně hloupý, jako by někdo označoval mou pětivteřinovou roli dealera v Hřebejkově veselohře za ohrožení svobody, dobré pověsti a nezávislosti českého tisku.