Helena Válková

Helena Válková Zdroj: Profimedia.cz

TEREZA STONIŠOVÁ: Soudci se zlobí, že ministryně Válková zasahuje do jejich nezávislosti

Tragédie ve Žďáru nad Sázavou, kde duševně nemocná žena zabila studenta, rozpoutala debatu o správnosti rozhodnutí Okresního soudu v Opavě. Ten ženu v únoru propustil z léčby. Do diskuse se zapojila i ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). To ale kritizuje Soudcovská unie.

Válková podle ní nemá právo zasahovat do nezávislosti soudů. Soudcovské unii především vadí výroky stran nesprávnosti rozhodnutí opavského soudu. Válková kritizovala jak způsob dokazování, tak i nedostatečnou důkladnost postupu tohoto soudu. To považuje unie za jasný zásah do nezávislosti justice.

„Je v rozporu se zákonem i ústavou, aby ministryně spravedlnosti hodnotila správnost rozhodovací činnosti soudce včetně jeho postupu při výběru a hodnocení důkazů s výjimkou stížnosti pro porušení zákona,“ uvádí ve své tiskové zprávě Soudcovská unie ČR. „Ministerstvo spravedlnosti jako ústřední orgán státní správy soudů nesmí zasahovat do jejich nezávislé rozhodovací činnosti, ministryně tento zákaz výroky hodnotícími věcnou správnost rozhodnutí porušila. Jedná se o narušení základního principu dělby moci, které v demokratické zemi nelze tolerovat,“ píše dále.

Ministryně také v neděli uvedla, že má v úmyslu podat kárnou žalobu na soudce i státního zástupce, kteří jsou zainteresovaní v případu útočnice ze Žďáru nad Sázavou.

Do Střední školy obchodní a služeb Českomoravského svazu spotřebních družstev ve Žďáru na Sázavou vtrhla 14. října šestadvacetiletá žena a pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, další dvě studentky jsou zraněné, pobodaný byl i zasahující policista. Ředitel Psychiatrické nemocnice v Opavě Ivan Drábek rezignoval 15. října na svou funkci v souvislosti s útokem ve škole. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka tak Drábek přijal část zodpovědnosti za to, že jeho nemocnice letos ženu propustila. Na vládě proto vznikne pracovní skupina, která zváží opatření, aby se podobná tragédie neopakovala.