Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Ministr Babiš: ANO, prostě budeme vyvlastňovat!

Pod pláštíkem boje proti daňovým únikům přichystalo ministerstvo financí plán, který ničí princip presumpce neviny. Když nedoložíte své příjmy, stát vám vezme váš majetek, aniž by vám musel dokázat vinu. Ministerstvo bude tvrdit, jak tímto způsobem zatočí s podvodníky, kterým se dosud dařilo unikat ze zdanění. Výsledkem ale bude nemorální systém, který ohrozí nás všechny.

„Majetek, jehož hodnota neodpovídá příjmům, bude podroben zdanění, pokud poplatník nevysvětlí původ příjmů,“ uvedlo ministerstvo. O návrhu bude jednat vláda, a když kabinetem projde, budou o něm hlasovat poslanci. Zákon by měl podle ministerstva začít platit v roce 2016.

Základní problém je, že se tímto návrhem ničí princip presumpce neviny, kdy je člověk považován za nevinného, pokud mu stát neprokáže opak. Nyní budeme všichni vinni, když nedokážeme svoji nevinu. Nemáte schované doklady o příjmech deset let zpátky? Vaše smůla, stát vám prostě zabaví váš majetek.

Pokud poplatník nedoloží příjmy, ze kterých svůj majetek pořídil, uplatní ministerstvo „fikci nabytí“. To znamená, že když například máte dům a nedokážete doložit doklady, kde jste na něj vzali, přijde daňový úřad a vyměří vám dodatečnou daň z příjmu s penále. Nezdaní vás 15 procenty, ale rovnou 100 procenty.

Ministerstvo dál říká, že když s ním „budete spolupracovat“, sníží vám penále na 20 procent. Za „spolupráci“ (rozuměj práskání kamarádů) sníží penále? Tak na to byli možná zvyklí v StB, ale dnes bychom nic podobného neměli dopustit.

Vrcholem všeho je, že pokud odmítnete podat majetkové přiznání nebo v něm uvedete nepravdivé údaje, vyfasujete až čtyři roky vězení. Čtete dobře. Zalžete-li podle Ministerstva pravdy, půjdete sedět.

Nenechme se uchlácholit tím, že opatření má být používané na jakési bohaté zločince. Jakmile jednou vneseme tento zvrácený princip presumpce viny do našeho právního řádu, jsme v ohrožení všichni. Kdo bude dnes za tento zákon Babišovi tleskat, stane se jen „užitečným idiotem,“ který poslouží ke zničení právního státu.

Nastala chvíle, kdy musíme všichni říct Andreji Babišovi rázné ne! Zásady zdravého rozumu musí zvítězit nad nebezpečným populismem.