Volby do Senátu se musí změnit – volme jen jeden den, lidí nepřijde míň a ještě se ušetří

Volby do Senátu se musí změnit – volme jen jeden den, lidí nepřijde míň a ještě se ušetří Zdroj: profimedia.cz

Volby do Senátu se musí změnit – volme jen jeden den, lidí nepřijde míň a ještě se ušetří

I když se to tak z některých komentářů v médiích i prohlášení politiků jeví, nízká volební účast v druhém kole voleb do Senátu není ani nijak překvapivá, ani nová. Dokonce úplně nevybočuje „z normálu“, který jsme viděli v minulosti. Bylo by ale daleko jednodušší a levnější, aby se rozhodující boj o horní komoru odehrával pouze v jediném dni, jak je to běžné ve světě.


Neexistuje jediný důvod, abychom „museli“ volit dva dny, zejména když se jedná pouze o druhé kolo nepříliš populárního Senátu. Je to k ničemu z mnoha důvodů.

Hlasovat do Senátu dva dny nemá smysl, jsou to jen vyhozené peníze daňových poplatníků. Navíc by se politici měli zamyslet nad tím, zda se nemá volit v obyčejný pracovní den, kdy jsou občané většinou doma. Ani pátek, ani sobota nejsou ideálním dnem.

Rozhodnutí by to nemuselo být nijak složité a nezdá se, že by neprošlo zákonodárnými sbory. A čím dříve se tak stane, tak tím lépe pro hlasování do Senátu i státní kasu.

Volební účast v současném druhém kole byla necelých 17 procent a je to vůbec nejméně v historii horní komory, která začala působit v roce 1996. Jenže už v roce 2004 to bylo jen o něco více než 18 procent a necelých 19 procent před dvěma lety. Největší účast bývá, když jsou senátní volby spojeny s hlasováním do zastupitelstev obcí, ale pořád je to jen kolem 40 procent.