Dva miliardáři se stali senátory: Kontroverzní Ivo Valenta a populární Jiří Hlavatý

Dva miliardáři se stali senátory: Kontroverzní Ivo Valenta a populární Jiří Hlavatý Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Dva miliardáři se stali senátory: Kontroverzní Ivo Valenta a populární Jiří Hlavatý

Ivo Valenta a Jiří Hlavatý, kteří podle všech dostupných žebříčků patří oba mezi 40 nejbohatších Čechů, vstupují do vysoké politiky. Stali se v sobotu senátory. Ten první za obvod Uherské Hradiště, druhý za obvod Trutnov. Ovšem oba pánové se zásadně liší v mnoha věcech.

Valenta je šéfem hazardní skupiny Synot Group a jeho majetek je odhadován od 3,9 miliardy korun (časopis Forbes) až po 6,5 miliardy (časopis Euro). Problémem Valenty (58 let, kandidoval jako nestraník za Stranu soukromníků České republiky) je, že už 15 let bydlí v Monaku. To znamená, že jako rezident tohoto knížectví, by tam měl trávit ročně minimálně 180 dní, aby si udržel místní daňové výhody. Jenže to může být kvůli práci v horní komoře parlamentu vysoce problematické, protože práce senátora to nejsou pouze zasedání celého sboru, ale i práce ve výborech. Navíc není jasné, zda bude Valenta členem nějakého stranického klubu, jako solitér nemůže ale prosadit vůbec nic (už jsme to viděli v podání šéfa cestovní kanceláře Václava Fischera či mediálního mága Vladimíra Železného). Valenta je také velkým kritikem zpřísnění regulace hazardu, jenže to je zase věc, na kterou naopak většina voličů slyší. Jeho váha a role mohou tedy být v Senátu velmi nevyzpytatelné a nečitelné.

Naopak inženýr Jiří Hlavatý (66 let), majitel úspěšné textilky Juta ve Dvoře Králové nad Labem (firma má ale i další pobočky jinde), je příkladem českého podnikatelského úspěchu. Ve své firmě, kterou jako majitel zcela ovládá od roku 2005, pracuje už přes 40 let a prošel zde mnoha funkcemi. Společnost úspěšně rozvíjí, loni měla například tržby ve výši 5,8 miliardy korun. Hlavatého majetek je odhadován v rozmezí od 3,7 miliardy korun (Forbes) až po 6,5 miliardy (Euro). Kandidoval sice jako nestraník, ale na kandidátce na vzestupné vlně nesoucího se hnutí ANO Andreje Babiše. Hlavatý, který zná velmi podrobně naše podnikatelské prostředí i jeho zákoutí, by mohl být v ekonomických a sociálních otázkách přínosným senátorem. Jako velmi úspěšný podnikatel určitě najde velkou podporu i u samotného Babiše, který si jinak se svými „koníky“ dělá, co chce.

Hlavatý by nakonec mohl být pro hnutí ANO například i možným kandidátem do budoucích přímých voleb prezidenta. Bude za tři roky v zralém věku, kdy by už mohl předat v klidu firmu někomu z rodiny, získá v Senátu politické zkušenosti i znalosti a především působí daleko lepším dojmem než Miloš Zeman, kterého většinou vidíme se skleničkou a s cigaretou v ruce.