volby 2014

volby 2014 Zdroj: Profimedia

VILIAM BUCHERT: Volby v Praze mohou být neplatné. Rozlepené, a pak sešité, hlasovací lístky by neměly být v pořádku

Státní volební komise posvětila šlendrián v případě rozlepených hlasovacích lístků v Praze. Ministerstvo vnitra a Český statistický úřad při řešení této nepříjemné a nebezpečné situace popřely svá vlastní nařízení. Podívejme se, o co se jedná.

Všichni voliči v zemi dostali před volbami v obálkách s lístky i dokument, který se jmenuje „Informace o způsobu hlasování“. V něm (dokonce zvýrazněným tučným písmem) je i tato zásadní věta: „Pokud volič neoznačí na hlasovacím lístku ani volební stranu, ani žádného kandidáta, hlasovací lístek nevloží do úřední obálky, hlasovací lístek přetrhne nebo vloží do úřední obálky několik hlasovacích lístků do téhož zastupitelstva, je jeho hlas neplatný.“ Zopakujme si to: Pokud někdo přetrhne lístek, nebo vloží do obálky několik lístků, je hlas neplatný.

Ovšem v Praze se stalo, že někteří voliči dostali rozlepený hlasovací lístek a do obálky tak vložili vlastně lístky dva, i když to měl být pouze jeden (jeden v obvodu, jeden pro magistrát). Takže by měl být hlas neplatný.

Jenže Český statistický úřad dal svým pracovníkům na přebíracích místech (i okrskovým komisím) pokyn, že mají při sčítání rozlepené lístky sešít. Pokud na nich byly čitelné údaje, pak je braly za platné. A pokud nebyly čitelné údaje, tak ty samé lístky byly neplatné? To už nikdo nevysvětlil a nedoložil.

Státní volební komise pak vydala podivnou zprávu, ve které se konstatuje, že tato „opatření, která byla přijata volebními orgány s využitím stanoviska ČSÚ a ministerstva vnitra, respektují platnou právní úpravu s cílem minimalizovat počet neplatných hlasů voličů“.

Takže kvůli chybě ministerstva vnitra, které dodalo neplatné hlasovací lístky, někdo po zásahu některé komise hlasoval platně a někdo jiný ne? Plyne to z rozhodnutí státních úřadů.

Za problém samozřejmě nemohou politické strany a hnutí, ani voliči a ani volební okrskové komise, ale ministerstvo vnitra, které volby v České republice organizuje. Jenže to se tváří, že všechno je v pořádku. Zřejmě nečte ani vlastní pokyny pro voliče.

Nebylo by divu, kdyby někdo takové podivnosti v hlasování napadl u soudu. Navíc kdo je na ministerstvu vnitra za podobné chyby zodpovědný? A kdo byl potrestán?