Sýrie, Kobani

Sýrie, Kobani Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Válka proti ISIS je v troskách, americká strategie drhne

Americké plány porazit Islámský stát se vůbec nedaří. Militantní bojovníci se přiblížili k obsazení města Kobani a zasadili zdrcující porážku irácké armádě severně od Bagdádu. Letecké údery nefungují tak, jak by si stratégové přáli.

Americké nálety, které začaly proti ISIS 8. srpna v Iráku a 23. září nějak nefungují. Plán prezidenta Obamy „ponížit a zničit“ Islámský stát ještě nedosáhly žádného úspěchu. ISIS spíše expanduje, než že by se stahoval. Zdá se, že islámští militanti brzo obsadí Kobani, které brání poslední zbytky kurdských bojovníků. Hnutí je odhodláno jim způsobit těžké ztráty v ulicích. Bylo by to další významné vítězství poté, co se jim podařilo obsadit významné irácké město Mosul, druhé největší město v Iráku, k čemuž došlo 10. června. Tato blesková válka jde islamistům tak snadno, že si sami zřejmě myslí, že za úspěchem stojí nějaká božská síla, něco nevyhnutelného a božsky inspirovaného, jak říká třeba komentátor listu The Independent Patrick Cockburn. Asi tak, jako si Hitler myslel, že za ním stojí tajemná prozřetelnost, dodejme.

Nejspíš zásah vyšší moci

My, kteří žijeme na zbytcích křesťanské kultury, za tím možná vidíme úplně jinou sílu. Křesťané možná něco démonického, sekulárně orientovaní lidé spíše ideologii, která vychází z primitivismu, arabského komplexu méněcennosti, který se kompenzuje násilnými výboji, bohaté financování a slabost západní civilizace, která nechce příliš riskovat. Američtí představitelé se tváří v tvář těmto problémům pokouší najít nějaké vysvětlení. Poradce pro národní bezpečnost Tony Blinken opakuje, že cílem úderů v Sýrii je snížit kapacitu nepřítele a omezit jeho zdroje, ale konstatuje, že na místech jako je Kobani se to nedaří. Podle nového vyslance OSN Staffana de Mistury může být zmasakrováno přinejmenším 500 obyvatel, pokud město padne.

Tony Blinken tvrdí, že militanti kontrolují 40 procent Kobani. Podle něj je obtížné jen pomocí leteckých sil a bez pozemních jednotek město ubránit. Takových míst jako Kobani je podle něj v Iráku a Sýrii víc.

Přidej se, nebo uteč

Během islamistické ofenzívy v Iráku, byla obsazena řada měst a městeček v severním Iráku, je to celkem asi čtvrtina území celého státu. ISIS obsadil i místa jako Hit, Kubaisa a hlavní město provincie Ramadi, o které se dlouho bojovalo. Také města a městečka v blízkosti řeky Eufrat západně od Bagdádu padla během několika dní. Ukázalo se, že irácká armáda není příliš schopná akce a to ani v případě, že je podporována americkými leteckými údery. Dnes už jsou v rukou irácké vlády pouze dvě vojenské základny, Al-Assad a Camp Mazrah u Falúdži a město Haditha. Teď bude na řadě západní Bagdád.

Pro iráckou vládu a její zahraniční spojence je aspoň úspěchem jakýsi postup ve středu a na severu země. Tyto úspěchy na severovýchodě od Bagdádu ale nebyly získány iráckou armádou, ale vysoce sektářskými milicemi, které nerozlišují mezi ISIS a zbytkem populace. Výsledkem je, že sunnité Iráku nemají jinou možnost, než se přidat, nebo uprchnout, aby přežili.

Poradci pro boj z blízka

Šéf amerického sboru náčelníků Martin Dempsey nevyloučil nasazení amerických vojáků do pozemních bojů s Islámským státem. Prezident Obama je zatím stále proti. Dempsey soudí, že je správné postupovat v koalici, ale pokud tato selže, doporučí prezidentovi zapojit do akce americké pozemní jednotky.

Server natoaktual.cz píše: 'Síly Kurdů a Iráčanů by mohly narazit na potíže zejména při bojích v hustě osídlených oblastech. Zde by generál doporučil nasazení amerických speciálních jednotek jako 'poradců pro boj zblízka' spolupracujících s iráckými veliteli. Bílý dům nicméně trvá na tom, že prezident Obama svou politiku nemění." Představa čisté letecké války, která by byla vedena z části dokonce jen bezpilotními letadly, je lákavá. Obama se nechce nechat zatáhnout do vleklých pozemních bojů, které by stály další americké životy. Image si postavil přece na tom, že vojáky stáhne.

Představa další expanze Islámského státu, který ani žádným státem není, je to teroristická organizace ovládající dobyté území, je jistě i pro Bílý dům děsivá. Možná letecká válka nakonec pomůže, ale zatím se nezdá, že by to stačilo. Jde asi jen o to, kdy si Obama přizná stav věcí. Snad dřív, než budou vojska samozvaného kalifátu netrpělivě přešlapovat před Vídní.