Budoucnost Česka: Babiš premiérem, sekundanti z ČSSD, pravice v koutě, Zeman 10 let na Hradě

Budoucnost Česka: Babiš premiérem, sekundanti z ČSSD, pravice v koutě, Zeman 10 let na Hradě Zdroj: Profimedia.cz

Budoucnost Česka: Babiš premiérem, sekundanti z ČSSD, pravice v koutě, Zeman 10 let na Hradě

Kdekdo tvrdí, že poslední komunální volby neovlivní celostátní politiku. Mám pocit zcela opačný, protože poslední hlasování naznačilo, k čemu země směřuje. Naznačilo možná i to, co bychom mnozí ani raději vědět nechtěli. Pokud se nestane něco zcela neočekávaného, tak je čas se začít připravovat na premiéra jménem Andrej Babiš. Důsledky to bude mít obrovské, zejména na politické scéně.

Hnutí ANO, přestože tvrdí, že má nějaký program, je ideologicky naprosto neuchopitelné. Samo tvrdí, že je mírně vpravo, jenže jeho voliči kdysi volili jak ODS, tak ČSSD a KSČM. V komunálních volbách bodovalo ve velkých městech i na sídlištích, které se daly podle výsledků jiných voleb označit jako „levicové“. I tam už dokázal Babiš zvítězit. Zní to až paradoxně, ale Babiš odebírá hlasy levici i pravici současně.

Poměrně nepochopitelné u toho je, že dlouho to nebrali na vědomí například komunisté, těm už ale začalo trochu svítat. Daleko větší problém ovšem čeká sociální demokracii. Není tak rozložená jako ODS, ale přesto neustále oslabuje. Až hnutí ANO vyhraje příští volby do Poslanecké sněmovny (Babiš si počká a uskuteční se v termínu podle toho, jak se mu to bude hodit), tak pak se problém ČSSD projeví naplno. Socialisté budou hrát druhé housle a možná budou rádi, že jsou druhé a ne třetí. Zaklínat se může premiér Bohuslav Sobotka teď čímkoli, ale „anonistickému“ tsunami nedokáže čelit.

Zatím také nic nenasvědčuje tomu, že by se dokázala zmátořit pravice. ODS se pořád zachraňuje (jak dlouho?) a statečnému Petru Fialovi není co závidět. TOP 09 byla nejsilnější v Praze, ale už není. Jinde je poměrně slabá. Výsledky pravicových stran v některých velkých českých a slovenských městech byly v komunálních volbách mimořádně podprůměrné. V dalších letech to bude tyto strany dál oslabovat a ztratí mocenské páky.

Zvláštním efektem vzrůstající moci Andreje Babiše (tu podporuje bezprecedentním přílivem financí do stranické kasy a mediální silou) může být za více než tři roky další volba prezidenta. Babiš bude do ní potřebovat někoho silného a někoho, kdo s ním nemá problém. Proč ale zbytečně hledat ve vlastních řadách, vždyť ministr financí vždy hledá pouze tam, kde může vyhrát. Jeden takový muž již sedí na Pražském hradě. Je to Miloš Zeman. Ten by si pak vzal na starost zahraniční politiku (fušuje do ní už v současnosti) a Babiš by za jeho přitakávání řídil stát jako firmu. Dokonalé to spojení…