Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

BENJAMIN KURAS: Moje lži o islámu a proč mi vyhrožují

„Jak dlouho si myslíte, že budete ještě smět ty svoje lži šířit?“ Tak se mě zeptal arabista Jan Čuřík po skončení rozhlasového natáčení nepříliš zdařilé, ač krásnou a moudrou redaktorkou skvěle moderované debaty o islámu.

Ve světě českých arabistů lží je, že islám ve své současné formě ohrožuje demokracii a západní civilizaci (jak otevřeně hlásají ti nejhalasnější muslimové), ale pravdou je, že je to jen směsice laskavých lidiček scházejících se na různé selanky a mystické sedánky.

Lží je, že džihád je ozbrojené tažení proti nemuslimům s cílem ovládnout svět (jak otevřeně hlásají ti nejhalasnější muslimové), ale pravdou je, že je to jen veselé budování státu podle socialistického alžírského prezidenta Huárího Búmedjena.

Lží je, že zákony šarí’a obsahují totalitní pravidla nadvlády nad nemuslimy a nad ženami, včetně trestu smrti pro odpadlíky (jak otevřeně hlásají ti nejhalasnější muslimové), ale pravdou je, že je to jen směsice pravidel pro každodenní život, od vázání tkaničky po kterou nohou vstupovat na záchod.

Lží je, že evropská islámská mládež, rodící se několikanásobně početněji než Evropané domorodí, se stále silněji radikalizuje k fašizujícímu džihádu, ale pravdou je, že muslimové se v Evropě skvěle integrují.

Lží je, že ozbrojenci Islámského státu a islámských bojůvek jinde vyhánějí, okrádají a znásilňují jinověrce, ale pravdou je, že to vše je lživá propaganda, jež o muslimech píše, jako psávali nacisté o Židech.

A touto poslední větou Jana Čuříka naše debata skončila.

Obviňování z nacismu a rasismu je poslední zbraň demagogů postrádajících fakta k argumentaci. Jenže to může být zbraň smrtelná. Jí se totiž ona na začátku citovaná otázka stává výhrůžkou. Připravují už čeští arabisté zákaz fakt, jež oni prohlásí za lži? A pod jakým trestem?

Text byl původně publikován v tištěném vydání Reflexu č.40/2014.