Zdroj: Profimedia.cz / ČTK / Isifa – Dan Maretna / Reflex

VILIAM BUCHERT: Nejzajímavější souboje o Senát a tipy, kdo může postoupit do druhého kola

Přestože ve volbách do třetiny Senátu (tedy o 27 křesel) často rozhoduje osobnost kandidáta, tak současné postavení a síla politických stran a hnutí se samozřejmě zřetelně odráží i při tomto hlasování. Co nás tedy čeká tento a příští týden v případě horní komory parlamentu? Kde najdete nejzajímavější kandidáty a kandidátky a jaké mají vyhlídky? Vybrali jsme pro vás několik očekávaných soubojů.

Praha 1: Letos nejnabitější volební obvod, kde je až 15 kandidátů. Mezi favority patří exministr životního prostředí Martin Bursík (kandiduje za TOP 09), bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (KDU-ČSL a Zelení) a ředitel záchranky Zdeněk Schwarz (ODS). Sexuoložka Laura Janáčková (ANO) prožila v posledních týdnech hodně kontroverzní okamžiky, když vysvětlovala své tituly a odbornou práci a je otázkou, jak to výsledky ovlivní.

Praha 5: Kandiduje 11 lidí a čeká se hodně vyrovnaný souboj. Šanci mají především lékařka Věra Adámková (ANO), právník Vladimír Balaš (TOP 09 + STAN), advokát Václav Láska (KDU-ČSL a Zelení), prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štěch (ČSSD) a historik Pavel Žáček (ODS), zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Praha 9: Z 11 kandidátů má největší šance projít do druhého kola ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (ANO), letec Oldřich Pelčák (ČSSD) či zastupitel Jiří Vávra (TOP 09 + STAN).

Brno-město: Zde jde do boje 9 kandidátů a kandidátek. Uvidí se, zda bude moci známý basketbalový trenér Jan Bobrovský (ODS) soupeřit s ředitelem nemocnice Karlem Doleželem (ČSSD), sociologem Zdeňkem Papouškem a architektem Karlem Schmeidlerem (ANO).

Ostrava-město: Zde je 11 kandidátů a největší šance mají inženýr Petr Mihálik (ČSSD), technolog Petr Gajdáček (KSČM) a lékař Peter Koliba (ANO).

Plzeň-město: Z 8 kandidátů by se v této bývalé pravicové baště mohlo rozhodovat mezi starostou Lumírem Aschenbrennerem (ODS), lékařem Václavem Šimánkem (ČSSD) a pedagogem Ladislavem Cabadou (TOP 09 + STAN).

Frýdek-Místek: Jen 7 kandidátů. Podle odhadů by mohl jít dál agronom Slavomír Bača (TOP 09 + STAN), ředitel společnosti Jiří Hájek (ČSSD) a podnikatel Stanislav Fridrich (ANO).

Znojmo: Tady by mohla zabodovat opět dnešní senátorka Marta Bayerová (KSČM), prorektor Pavel Štohl (ČSSD) a uvidí se, zda něco zbylo z někdejší „síly“ exředitele televize Nova Vladimíra Železného (NEZ/DEM).

Kladno: I když někteří oponenti, nemají rádi v ČSSD senátora Jiřího Dienstbiera, přesto má pořád velké šance. Zda mu mohou konkurovat Rudolf Carvan (KSČM), Lenka Kohoutová (ODS) či lékař Jiří Landa (ANO) se uvidí.

Hradec Králové: Obvod má 11 kandidátů. Postoupit by mohl proděkan lékařské fakulty Jaroslav Malý (ČSSD), náměstkyně primátora Anna Malcová (KDU-ČSL), pedagog Jiří Oliva (TOP 09 + STAN) a Přemysl Škácha (ANO).

Příbram: Nastupuje pouhých 7 kandidátů. Dál mohou jít Vladimír Danda (ANO) a senátor a exhejtman Josef Řihák (ČSSD).

Olomouc: Je zde 8 kandidátů. Do druhého kola mohou jít Zdeněk Beňo (KSČM), senátor Karel Korytář (ČSSD) a lékařka Alena Šromová (KDU-ČSL).

Zlín: Poměrně hojná účast 12 kandidátů a kandidátek. Favority hledejme mezi Alenou Gajdůškovou (ČSSD), Alešem Dufkem (KDU-ČSL+Z21) či Petrem Žůrkem (STAN).

Uherské Hradiště: Mají zde 10 kandidátů. Multimilionář a obyvatel Monte Carla Ivo Valenta (SsČr) šanci má, konkurovat se mu pokusí Hana Doupovcová (ČSSD), nebo Pavel Botek (KDU-ČSL).