Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: Ľubomír Kotrha

VILIAM BUCHERT: Mysteriózní diktátor Kim Čong-un zmizel i z většiny zpráv severokorejské státní agentury

Spekulace, kam se poděl severokorejský diktátor Kim Čong-un, neberou konce. Podle různých tvrzení se na veřejnosti neobjevil už od 3. září. Někdo spekuluje o převratu, jiný o nemoci vůdce. V posledních týdnech ale Kim skutečně „zmizel“ i z mnoha oficiálních zpráv severokorejské tiskové agentury.

Korean Central News Agency vychází i v angličtině (stránku najdete na www.kcna.co.jp) a je hlásnou troubou režimu v KLDR. Již roky zde vycházejí oslavné články především o dynastii Kimů - o zakladateli režimu Kim Ir-senovi (1912–1994), jeho synovi Kim Čong-ilovi (1941–2011) a posledním vůdci Kim Čong-unovi. Jenže například v měsíci říjnu už oficiální agentura přináší o posledně jmenovaném pouze informace, že dostal od někoho zdravici, že mu někdo poslal dárkový koš (prezident Laosu) či že se někde uskutečnila akce, která byla věnována „významným dílům“ soudruha Kima (někdy v této souvislosti píše agentura i o České republice).

Podle KCNA ale Kim Čong-un nikde v říjnu nebyl, nic nenavštívil, nikoho nepozdravil a nepronesl ani žádnou „důležitou“ řeč. A to je krajně neobvyklé, protože jinak severokorejská státní média sledují podrobně jeho oficiální aktivity a nemají dovoleno cokoli vynechat. Jenže teď se jméno soudruha vůdce objevuje jen v nepřímých souvislostech.

Spekulace, co se vlastně stalo, tak pokračují dál. Pravda může být jednodušší, než se zdá – třeba je Kim skutečně pouze nemocný, a proto se nemůže objevit na veřejnosti. To se nikdy nemusíme dozvědět, i když již brzy bude jasné, zda režim přetrvává se svým vůdcem, nebo bez něj. Že by se ale Severní Korea nějak zázračně a rychle demokratizovala, to se předpokládat rozhodně nedá.