Proč by nemohla domina kandidovat? Nic nového... | Ilustrační foto

Proč by nemohla domina kandidovat? Nic nového... | Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Proč by ve volbách za ANO nemohla kandidovat domina? Není to nic nového...

Sex je soukromá věc, do politiky by se tahat neměl. Na kandidáty by se daly vytáhnout různé jiné věci.

Jak se ukázalo, jistá kandidátka ANO v Doksech před lety fungovala jako domina a pod "uměleckým" jménem Madam Martina poskytovala rozkoš jistému pánovi, který si za to, že smí být otrokem, platil. Z toho je patrné, že jde nejspíš opravdu o úchylku, protože existuje mnoho jiných způsobů jak být otrokem a je to zadarmo. Třeba volit celý život manifestačně komunisty. Rozkoš z toho sice žádná není, ale co naděláme.

O to ale v tomto případě nejde. Otázka zní, jestli takový člověk, ať už poskytovatel nebo klient, patří na kandidátku politické strany, byť až na podřadné místo. Upřímně řečeno, nebyla by to asi výjimka. Novináři vědí o některých lidech ledacos a dotyční mohou být jen rádi, že to nikomu nestojí za publikování. Narozdíl od jiných činů těchto osobností. Sexuální život, pokud to nikomu neubližuje, je soukromá věc. Bacat za peníze cizího pána se ještě může vejít do legálního jednání. Zda tak paní činila dobrovolně, nebo byla kvůli penězům navedena manželem, už nezjistíme. Problém, necháme-li stranou pravděpodobný daňový únik, je jen v tom, že je to trapas. (Usínat v parlamentu je taky trapas, ale ono jde o zvyk a navíc se už objevuje napříč spektrem.)

Když už se to ví, není kandidátka aspoň vydíratelná. Na mnohé jiné se toho i tak dost ví, ale nedá se jim to dokázat. Mezi politiky už máme schvalovače politických vražd, korupčníky, alkoholiky, lháře a podobně. To není důvod proti demokracii, tak to na světě chodí. Stačí příště tyhle lidi nevolit, nebo volit a pak se nedivit. Žádné drama.

Pokud má dotyčná paní jiné osobní kvality, ať už ji na té kandidátce nechají. Stejně je někde vzadu. Ten, kdo kandidátku sestavoval, si sice má dávat pozor, ale všechno se uhlídat nedá.

Máme tu ostatně jednu paní, co kandidovala i na prezidentku. To bude nejspíš taky pořádná domina. Jiná zase působila na předsednictvu vlády. Kdyby to dámy daly dohromady a založily nové hnutí, mohlo by se jmenovat třeba Dominu všem, mohly by si založit i vlastní klub a vnést do politiky ten tolik očekávaný ženský rozuměr.