Karel Čapek

Karel Čapek Zdroj: Isifa.com

JAN JANDOUREK: Komunisté znárodnili už i Karla Čapka

Před vystoupením proti Majdanu na pražském Klárově 5. 10. komunisté položiIi květiny u hrobu Karla Čapka. Dovolávat se Čapka komunistům moc nepřísluší. Sám se vůči nim vymezil ve známém textu Proč nejsem komunistou.

Známý aktivista mladých komunistů Tomáš Kott napsal na svém facebooku: VČERA PŘED AKCÍ NA KLÁROVĚ JSEM MUSEL UCTÍT PAMÁTKU BÁJEČNÉHO ČLOVĚKA,VLASTENCE A SPISOVATELE DR.KARLA ČAPKA,KTERÝ MILOVAL NADE VŠE TUTO ZEMI A VAROVAL VE SVÝCH DÍLECH JAKO MATKA NEBO BÍLÁ NEMOC NEBEZPEČÍ VÁLKY.JEHO SLOVA A DÍLA JSOU ZASE DNES VAROVÁNÍM KDY JE ZASE OHROŽEN JAK EVROPSKÝ TAK I SVĚTOVÝ MÍR.

Protože jsem s panem Kottem přes FB v kontaktu, mohu činy komunistů sledovat z první ruky. Tentokrát se musím poněkud ohradit.

Knihy se u nás po roce 1948 nesměly nějakou dobu vydávat. Protože byl však oblíbený v Sovětském svazu, bylo by trapné ho nevydávat věčně i tady. Hovory s T. G. M vyšly za vlády komunistů až v roce 1969, to tu ale ještě řádila kontrarevoluce. Masaryk byl sice původu prostého, ale titul dělnický prezident si nikdy od komunistů nevysloužil. Založil tu buržoazní Československo a tak jeho stín padl i na buržoazního humanistu Čapka. V SSSR ale měli rádi jeho Matku a protifašistický postoj, tak k němu byli shovívavější než domácí snaživci.

Nemáme spekulovat, co by bylo kdyby, ale představa, že by se tento autor po válce zapletl s komunisty, je dost bizarní. Spíše by skončil v kriminále nebo v emigraci. V každém případě by ho komunisté měli nechat v hrobě odpočívat a nepokoušet se ho národu ukrást.

Oni to mají s tradicemi a historií vůbec dost popletené. Teď jsou pobouřeni tím, že kopec Blaník má dostat zpět církev. Přitom pokud jsou uvnitř kopce skutečně spící rytíři, jsou to feudálové a katolíci, takže není jasné, co by s nimi chtěli komunisté provést. Možná je zatknout a zabavit jim brnění. Nic jiného nás nenapadá. Že ale komunisté tolik lpí na bájích a legendách nepřekvapuje. K vykládání pohádek měli vždycky blízko.

Na mé námitky ohledně vztahu komunistů a Čapka mi ale přispěvatel T. P. napsal: „Jandourek: co vy jste za demagoga, to svět neviděl. Katastrofální je to, že již 25 let se ten váš "demokrad" o nic nestará. Nesvádéjte vše na komunisty. Nechtěl byste, aby vám ještě chodili vyfoukat obídek, protože kapitalista to přinesl moc horký?“

Mohu KSČM ujistit, že obídek vyfoukat nechci, život je mi stále ještě milý.