Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Reuters

VILIAM BUCHERT: Nekamenujte Jourovou, kamenujte zkostnatělou a byrokratickou Evropskou unii

Věra Jourová to od některých komentátorů i médií pořádně schytala. Prý byla česká komisařka při středečním „grilování“ v Evropském parlamentu nepřesvědčivá, obecná a bude muset ještě zákonodárce přesvědčit. Panenko skákavá, a kdo by mohl být přesvědčivý v něčem tak zkostnatělém a pseudodemokratickém, jako jsou orgány Evropské unie? Někdo snad v posledních letech viděl přesvědčivého Barrosa, šéfa Evropské komise?

Nejdříve poznámka k tomu, že na dotazy poslanců odpovídala Jourová česky. I za to byla kritizována. A jak by asi měla odpovídat? Mandarínsky? Ať se každý podívá na oficiální stránky Evropského parlamentu, tam jsou v sekci „Slyšení“ i vystoupení dalších nových komisařů. Hovoří téměř vždy svým jazykem, jen na úvod například anglicky.

Jourová dostala portfolio, které na Českou republiku zbylo, lépe řečeno, bylo pro nás „vyrobeno“. Důvod je jednoduchý – nehrajeme v rámci EU žádnou důležitou roli. Jsme jen země střední velikosti, navíc si částečně za to můžeme sami. Věra Jourová za naši slabost nemůže, jen se s tím svezla. Dostala na starost nějaké oblasti, které se musí naučit, tak to v politice někdy chodí. Nemohla být úplně přesvědčivá, ani kdyby měla nadpřirozené schopnosti.

Pokud si ještě někdo vzpomíná na komisaře Vladimíra Špidlu, tak ten měl portfolio „zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti“. Tedy záležitosti, kterým se věnoval i v Česku. Výsledek? Pro EU v podstatě naprosto nulový, ničemu nepomohl. Končícím českým komisařem je Štefan Füle, zodpovědný za rozšiřování EU a politiku sousedství. V rámci toho vyjednával často i na Ukrajině? Výsledek? Chaos a válka.

Z tohoto pohledu je kamenování Jourové, když ještě ani nezačala, absurdní.

Nová komisařka je kritizována i za to, že byla až moc blízko Andreji Babišovi, který je současně ministrem vnitra, neomezeným vůdcem hnutí ANO, majitelem mnoha firem a vlastníkem médií. Problém to zjevně je, ale přece každý věděl, kdo Jourová je a co pro Babiše dělá. Žádná novinka a překvapení.

Pokud je něco skutečně obrovským problémem, tak je byrokratická, zkostnatělá, nepružná a mnohdy neschopná Evropská unie, která kontinent sešněrovala regulacemi, předpisy a zákony, jež pomalu dusí svobodu a někdy i rozvoj ekonomik. To je problém, ne Věra Jourová. Ta je pouze malým kolečkem v nesrozumitelném a málo demokratickém evropském soukolí.