Překvapení: Většina mladých Evropanů je proti legalizaci marihuany

Překvapení: Většina mladých Evropanů je proti legalizaci marihuany Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Léčivé konopí: Je to konspirace?

Další malér v nekonečném procesu zpřístupnění léčebné marihuany českým pacientům je zcela bizarní. Tak bizarní, že by se toho mohl chopit Petr Hájek jako dalšího důkazu celosvětového spiknutí, tentokrát zaměřeného proti nemocným s roztroušenou sklerózou.

Léta se táhnoucí a zcela marný boj za zpřístupnění léčebného konopí pacientům vzdoruje jakémukoliv rozumnému vysvětlení. Proč klade systém tak obrovský odpor, aby se dlouhá léta bránil zavedení konopí jako léčebné rostliny? Proces odporu vyvrcholí koncem října, kdy se bude rituálně ve spalovně pálit půl kila marihuany, kterou sem už dovezla firma, co na dovoz léčebného konopí má licenci. Státní úřad pro kontrolu léčiv totiž konopí od firmy vykoupil. Konopí firma nemůže (vinou úřadu) prodávat lékárnám, neboť ho ještě není možné předepisovat. Nyní ho tedy koupil SÚKL a následně ho bude pálit. Ne v jointech, ve spalovně. V říjnu mu projde expirace, a navíc SÚKL ze zákona nesmí zásobovat lékárny. Najednou se totiž zjistilo, že úřad má takový chaos ve svých vnitřnostech, že nebyl schopen zprovoznit datové úložiště elektronických receptů, na něž se má konopí předepisovat. Oficiálně jde o nejasnosti v licencích k softwaru, který má úložiště recepisů zajišťovat. To se česky řekne bordel.

Takže — konopí tu je, legislativa tu je, pacienti zoufale tu medicínu potřebující jsou tady dokonce v množství větším než malém, ale státní úřady nejsou schopny se dohodnout na nějakém počítači, tak se to konopí vyhodí. Vůbec nechápu, proč na serveru Protiproud dávno nevyšla analýza, že je to ve skutečnosti spiknutí proti konopí a že za tím stojí ilumináti. To by totiž bylo asi jediné racionální vysvětlení toho neuvěřitelného odporu, jejž zavedení léčebného konopí úřady kladou.

Omluva, že je to přece droga, a tak se musí opravdu opatrně, je zjevně lichá. Lékárny pod dohledem SÚKL dlouhá desetiletí zcela rutinně distribuují potřebným pacientům předepsané opiáty — což jsou samozřejmě taky drogy, navíc mnohem silnější. Takže ilumináti jsou jediným racionálním vysvětlením.