Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Komunální volby se blíží, obce vám mohou snížit nebo zvýšit daně, myslete na to

O zástupcích v obecních zastupitelstvech budeme hlasovat už v pátek 10. října. Obce rozhodují ročně o desítkách miliard korun a určují některé daně a poplatky, které dopadají na všechny domácnosti. Volby proto nelze vůbec brát na lehkou váhu.

Zastupitelé, které zvolíme, budou pak volit starostu, schvalovat rozpočet obce, ale mohou rozhodovat i o dani z nemovitosti a mnoha poplatcích. Pravicová nebo levicová politika se tak dá provádět velmi dobře i na úrovni obcí.

Obce dostávají větší část svých příjmů přes státní rozpočet. Přerozděluje se pro ně zhruba čtvrtina vybrané daně z příjmu i daně z přidané hodnoty a do rozpočtů obcí tak každý rok plyne přes 120 miliard korun.

Další daně si ale obce určují samy. Například vybírají daň z nemovitosti. Celkem na ní získávají od občanů 10 miliard korun ročně. Obce mohou určovat i její výši, takže ve volebních programech stran můžeme najít i plány týkající se výše této daně a tato daň se přitom obec od obce liší.

Obce také určují některé další daně – i poplatek za psa a poplatek za svoz odpadu. Dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera třeba prosadil u zastupitelů snížení poplatku za psa z 1000 korun na 200 korun a poplatek za svoz odpadu zrušili úplně. Kubera uvádí, že město prodalo lidem domy a byty a ušetří tak peníze za opravy domů, nemají žádné zbytečné komise a obec má jen 200 zaměstnanců na 50 tisíc obyvatel. Teplice tak vystačí s penězi, které dostávají automaticky přes státní rozpočet a nezatěžují obyvatele dodatečnými poplatky.

Některé obce také zřizují městskou policii (což není levná záležitost, ale v podstatě se osvědčila), jiné provozují městskou dopravu, určují „územní plány,“ názvy ulic, a jsou majiteli ulic, za jejichž opravy jsou také odpovědné. Mohou také zřizovat školky a školy, mohou rozdělovat dotace spolkům.

Obecní politika se nás zkrátka týká daleko víc, než si mnozí myslíme.

Přitom v řadě zemí mají obce ještě mnohem větší pravomoci. Ve Švédsku nebo ve Švýcarsku dokonce určují svoji obecní daň z příjmu. To vytváří zdravou konkurenci a lidé se mohou stěhovat do obcí, kde mají nižší daně a kde zastupitelé dokážou s jejich penězi lépe hospodařit.

I České republice by proto prospěla větší míra decentralizace. Konkurence mezi obcemi by tlačila zastupitele k dobrému hospodaření, obce by mohly nižšími daněmi udržet v obci obyvatele nebo lákat nové. Lidé by byli motivováni zapojit se prostřednictvím voleb více do záležitostí, které se jich osobně dotýkají.