Referendum

Referendum Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Švýcaři v referendu odmítli jednotné socialistické zdravotní pojištění

Voliči ve Švýcarsku v nedělním referendu odmítli již třetí pokus levicových stran nahradit švýcarský systém soukromého zdravotního pojištění jednotným státním systémem, jaký je běžný v ostatních evropských zemích včetně České republiky.

Levicové strany ve Švýcarsku prohrály za posledních deset let už třetí pokus změnit systém založený na soukromém zdravotnictví na „evropský model“ jednotného státního pojištění. Švýcarský model, kde existuje na 60 zdravotních pojišťoven, a obyvatelé si mohou vybrat různé pojistky, které se liší jak cenou, tak rozsahem kryté péče. Systém po neúspěchu referenda zůstává v platnosti.

Lidé si ve Švýcarsku musí povinně platit základní pojištění, které je ale nabízeno různými soukromými pojišťovnami. To kryje základní léčebné výlohy na nemoci i předepsané léky. Pojistné činí pro dospělého asi 300 franků měsíčně, ale maximálně 8 procent mzdy. Pacienti platí spoluúčast přibližně ve výši 10 procent nákladů, maximálně ale 700 franků ročně.

Přes 80 procent Švýcarů si platí soukromé připojištění, které zahrnuje dodatečné náklady, jako zubní péči, nadstandardní pokoj nebo volbu lékaře.

Navrhovaná iniciativa to měla změnit a základní jednotné pojištění by nabízel jen stát. Voliči ale tuto iniciativu švýcarské Strany zelených a sociální demokracie odmítli, a to je dobře.

Švýcarsko tak zůstává příkladem země se skvělou lékařskou péčí založenou na svobodě volby a na odpovědnosti. Úplatky lékařům, u nás tak běžné, tam nemají smysl. Lidé platí spoluúčast, takže jsou sami motivováni dbát o své tělo a pečlivě vybírat lékaře.

Systém, který navrhovala švýcarská levice je systém, který se u nás a v jiných zemích zjevně neosvědčil.