Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ČTK

Takhle by firmu nikdo neřídil. Populismus vlády roste do nebe, volič jako osel přikyvuje

Ne že bychom to už nezažili. Bylo to v dobách, kdy byl muž, který se jmenuje Bohuslav Sobotka (toho času premiér), ministrem financí. Tehdy rychle rostly dluhy i navzdory tomu, že ekonomika prosperovala. Také teď vláda rozdává ze všech sil. Sobotkovi navíc vehementně pomáhá i Andrej Babiš a lidovci. Rozdávají bez toho, že by bylo jasné, kde se na to trvale budou brát peníze.

Že na to nakonec doplatí především chudší lidé, kterým údajně kabinet dnes pomáhá, je jasné. Vždy tomu tak bylo. Bohužel voliči jsou v tomto směru naprosto nepoučitelní, nechají se nachytat a věří nesplnitelným slibům. Pokud někdo věří, že socialismus je ta správná cesta a že politici nemusí být politiky, nelze se tomu divit.

Klasickou poučku, že v dobách, kdy se hospodářství více daří, je potřeba se připravit na horší časy, současná vláda nezná. Vánoce proto přesunula na září – zvýší platy státním zaměstnancům, ruší se poplatek u lékaře, slibuje, že budou levnější léky a levnější knihy. Skutečně?

Pochybovat o tom, že budou za rok levnější léky, lze zcela odpovědně. Nebudou. Firmy a lékárníci si už najdou cesty, aby zákazník-pacient finanční úlevu nepocítil. Změna daně tak byla jen dalším populistickým gestem, které bude muset vláda kompenzovat sypáním peněz z jiných šuplíků. Podobné to bude u zrušení poplatku u lékaře. Ten zmizí, ale jiným způsobem se budou muset „dodat“ nemocnicím chybějící peníze.

Jistě, česká ekonomika vykazuje určité náznaky oživení, což svádí k rozdávání, zvyšování a slibování. Jenže Evropa spíše začíná opět stagnovat a dopady se u nás jako vždy projeví s určitým zpožděním. Co s tím pak vláda bude dělat? A pořád nepočítá ani s tím, že Vladimir Putin je zcela nevypočitatelný vůdce, který bude dál rozvracet část kontinentu a tím i část naší ekonomiky?

Skutečně vládní koalice vidí pouze další volby a bez rozmyslu utrácí, přestože stát se zmítá ve velkých dluzích? Tak skutečně někdo řídí firmu? Dávno by zkrachovala.

Dokonce ani (což je správný postup) peníze ušetřené na chodu byrokracie, ani lepší zákon o veřejných zakázkách, ani snaha o snížení korupce a lepší výběr daní nemohou v příštích letech zajistit dostatek miliard, které bude stát současné rozdávání a lapání voličů. Dnešní rozhodnutí totiž zatíží stát na celá léta.

Populismus vlády roste do nebe, přesto to otevírá cestu do pekla. Ale když to tak většina voličů chce, prosím…