vlada

vlada Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Deficit rozpočtu bude příští rok 100 miliard, dluhy se zvýší, Babiš předtím tvrdil opak

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok s deficitem 100 miliard korun. Státní dluh se tak opět zvýší. Přitom v červnu ministr financí Andrej Babiš tvrdil, že bude hospodařit tak, aby se dluh nezvyšoval. Není tedy tak dobrý hospodář, jak se kasal.

V návrhu rozpočtu na rok 2015, který schválila vláda, se píše, že deficit bude financován „zvýšením stavu státních dluhopisů do výše 101 416 800 000 Kč“. Je tedy jasné, že se státní dluh zvýší a bude v přepočtu na každého obyvatele o 10 tisíc korun vyšší než dnes. Na každého včetně nemluvňat tak bude dluh vycházet bezmála 200 tisíc korun.

Přitom ještě v červnu ministr Babiš uváděl, že "ministerstvo financí je schopno v příštích letech 2014 a 2015 zajistit, že výše dluhu bude na konci roku 2013 a 2015 stejná, i když deficit za oba roky bude 200 miliard korun“.

Tiskový mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka tehdy Babišova slova potvrdil a řekl Reflexu, že žádné nové dluhopisy vydávat nebudou: „Rozpočtovaný schodek státního rozpočtu bude refinancován v rámci systému souhrnných účtů státní pokladny, tedy nikoli emisí nových státních dluhopisů.“

Dnešním návrhem rozpočtu na rok 2015 se ukázalo, že ministerstvo financí jen tahalo veřejnost za nos. Když jsou výdaje větší než příjmy, dluh se zkrátka zvýší.

Ukazuje se, že ministr financí Andrej Babiš není tak dobrý hospodář, jak se kasal a hospodaří stejně špatně jako předchozí ministři financí.

Jen na úrocích ze státního dluhu bude muset vláda v příštím roce zaplatit 65 miliard korun, což je o zhruba třetinu více, než kolik činí rozpočet ministerstva obrany.