Volby potvrdí špatné trendy – pokračující rozpad politické scény a slabou účast

Volby potvrdí špatné trendy – pokračující rozpad politické scény a slabou účast Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Volby potvrdí špatné trendy – pokračující rozpad politické scény a slabou účast

Doplňovací senátní volby na Praze 10, i když se jedná o malinký výsek z reality české politické scény, některé očekávané věci potvrdily. Bohužel, to nejsou věci pro nás příznivé. Nadále pokračuje drolení politických stran a hnutí, což vede k nepřehlednosti a nejistotě, koho vlastně volit. V konečném důsledku pak k menší účasti na hlasování.


V sobotu odpoledne výsledky z Prahy 10 ukázaly, že se až pět kandidátek a kandidátů dokázalo vtěsnat do rozmezí pouhých čtyř procent. Jeden by řekl, že to byl nesmírně vyrovnaný souboj. Jenže trendy hovoří úplně jinak – je to výsledek rozdrobenosti politické scény. ČSSD, vítězná strana loňských říjnových voleb, podpořila kandidátku za Stranu zelených. Silné hnutí ANO dostalo 15,6 procenta. Pravicové strany, ODS a TOP 09, ve své někdejší baště daly v tomto klání dohromady 27,38 procenta. Jistě, z jednoho pražského obvodu, by se neměly dát vysledovat i výsledky očekávaných podzimních komunálních a senátních voleb. Ale vše nasvědčuje tomu, že léta trvající fragmentace a atomizace české politiky ještě neskončila. Že to dobře není, je nasnadě.

Jedním z důsledků je pak slabší volební účast i nezájem o věci veřejné (v tomto případě další krach referenda o omezení hazardu v Praze).

Česko není v tomto směru v Evropě výjimkou. Ale vzhledem k dlouho trvající poměrně složité ekonomické situaci by bylo lepší mít vlády jednoznačně ideově vyprofilované, ne slepenec čehokoli, co se dá dát dohromady. Náš rádoby sociální stát totiž už není schopen dalšího rozvoje, bude jen přežívat, to se nezmění tím, že se ušetří na úřadech toaletní papír a někam se přihodí pár stamiliónů. Potřebujeme zásadní změny důchodového systému, o něco nižší daně, pružnější pracovní trh, méně byrokracie i méně regulací.

Může ale něco podobného udělat rozdrobená politická scéna? Ani náhodou. Výsledky voleb vedou jen k stále větším kompromisům. Zásadní posun vpřed není možný.

Potvrdí to i blížící se říjnové volby.