Popravený britský humanitární pracovník, David Haines

Popravený britský humanitární pracovník, David Haines Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Za vražednou mašinerii Islámského státu nemohou západní státy, ale šílení džihádisté

Tak, jak se dalo očekávat, část západní (i české) veřejnosti kritizuje své vlády, že nepřímo nesou zodpovědnost za popravy, které vykonali šílenci z Islámského státu v posledních týdnech na několika Američanech a Britech. Pravda to ale není, i když otázka k diskusi určitě ano.

Šílenci z Islámského státu samozřejmě nezabíjejí pouze občany Západu, ale vraždí na potkání i obyvatele území, která ovládají. Zabíjejí dokonce i místní muslimy (většinou šíity), ale i tamní křesťany, prostě každého, kdo „neodpovídá“ jejich profilu pravého muslima. Za nic takového žádná vláda jakéhokoli státu nenese odpovědnost, je to pouze odpovědností zbabělých zamaskovaných džihádistů.

Je to od Islámského státu dopředu připravená a promyšlená taktika, jak terorem zastrašit a eliminovat obyvatele v Sýrii a Iráku. Džihádisté totiž vědí, že musí „vyčistit“ některé oblasti, protože jinak jejich vláda nevydrží.

Navíc jednotlivé západní země nejsou jednotné v postupu, jak rukojmím pomáhat. USA a Británie většinou nevyjednávají (jak říká léta i český prezident Miloš Zeman – s teroristy se nevyjednává) a neplatí miliony dolarů za propuštění rukojmí. Naopak Francie a Německo platí. Zachrání tím lidské životy svých občanů, což je správné, ale pomáhají tím nepřímo udržovat v chodu vražednou mašinerii.

Poslední obětí islamistů byl popravený Brit David Cawthorne Haines, který na zveřejněném videu mluví i k britskému premiérovi Davidu Cameronovi: „Chci prohlásit, že tě, Davide Camerone, činím odpovědným za mou popravu. Dobrovolně jsi vstoupil do koalice se Spojenými státy proti Islámskému státu, stejně jako tak učinil tvůj předchůdce Tony Blair, jenž šel ve šlépějích předsedů naší vlády, kteří nenacházejí odvahu říct Američanům ne. Bohužel, jsme to my, britská veřejnost, kdo nakonec zaplatí za sobecká rozhodnutí našeho parlamentu.“

Haines pracoval pro humanitární organizace a jeho poprava je tím nejodpornějším zločinem. Ale do Sýrie ho neposlala vláda. Stejně jako tam žádná vláda neposílá novináře. Jet na podobná místa, pokud nejste voják, je jen odvážné rozhodnutí každého jednotlivého člověka, který se snaží pomoci ostatním, či se rozhodl popsat pravdivě situaci na místě konfliktu.

Haines se mýlí, protože zničit Islámský stát je naprosto nutné. Když se tak nestane, čekají zejména Evropu daleko horší časy v boji s teroristy a islamisty. Boj se pak nemusí odehrávat jen kdesi v Sýrii a Iráku, ale přímo na našem kontinentu.

Džihádisté se proto rozhodli udeřit na city západní společnosti a popravují rukojmí. Je to hrozné a nepřijatelné, ale nezmění se to tím, že islamisté nebudou postupně likvidováni. Na to bychom doplatili v budoucnosti ještě víc.