Data 16 tisíc dlužníků VZP si lehce otevřete na webu. Únik dat? Nová politika?

Data 16 tisíc dlužníků VZP si lehce otevřete na webu. Únik dat? Nová politika? Zdroj: profimedia.cz

Data 16 tisíc dlužníků VZP si lehce otevřete na webu. Únik dat? Nová politika?
Data 16 tisíc dlužníků VZP si lehce otevřete na webu. Únik dat? Nová politika?
2
Fotogalerie

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Data 16 tisíc dlužníků VZP si lehce otevřete na webu. Únik dat? Nová politika?

Po vyhledání magického hesla, které vám neřeknu, vám Google nabídne hned dva odkazy, co vedou k dokumentům Všeobecné zdravotní pojišťovny. A obsahují data o dlužnících.

 

První nese název „Seznam plátců, jejichž celkový dluh na pojistném na zdravotní pojištění a penále činil k 31.7. 2014 částku vyšší než 0,3 mil. Kč.“ Autorem dokumentu je podle elektronických stop „Vydra Martin RNDr. (VZP ČR Ústředí)“, uložil „Čondl Jiří (VZP ČR Ústředí)" 3. listopadu 2011 v 13:23:25. Naleznete je na adrese www.vzp.cz/uploads/document/*********.***

Druhý dokument se váže k loňskému roku. „Seznam plátců, jejichž celkový dluh na pojistném na zdravotní pojištění a penále činil k 31.8. 2013 částku vyšší než 0,3 mil. Kč.“ Opět na stejné adrese - jen název souboru je jiný. Naposledy uložil Nezbeda Michal Bc. (VZP) ve stejný den jako ten soubor z roku 2014. Kluci z VZP dělají změny každý rok do starého souboru, jen ho přejmenují a přepíší název.

V obou souborech jsou kolonky Okres, Identifikační číslo organizace/ datum narození, Název/Jméno, Adresa, Dluh celkem. A všechny údaje jsou vyplněné. A dohromady jsou takto na webu plně k dispozici.

Vidím dvě možnosti. Buď VZP přichází s revolučním postupem veřejné pohany svých dlužníků, a tak je naplno vysolila na web, aby je přiměla k zaplacení. Rozhodl o tom konkrétní manažer a jde o běžné provozní rozhodnutí. A pak existuje druhá možnost - že je seznam přes Internet dostupný omylem, a jinak jistě plně kompetentní lidí z IT odboru VZP udělali někde malou chybku. Anebo existuje jiná příčina, kterou si neumím představit.

Bez ohledu na to, která varianta platí, si dovoluji požádat VZP o vysvětlení, co to celé znamená, a o informaci, zda budu (i když jim nedlužím) podobně zveřejněn i já. Jsem u nich, a potřebuju vědět, jestli mám změnit pojišťovnu.

Také prosím pány z VZP a pány z Úřadu na ochranu osobních údajů, aby celou tu legraci okomentovali. Kdyby snad někdo, třeba policie, chtěl vidět podklady, originály stažených elektronických dokumentů, tak je archivujeme je v redakci Reflexu.

Za rok 2013 jsou zveřejněny údaje 8377 subjektů, občanů i firem, včetně jména, dat narození, adresy a výše dluhu, za rok 2014 bylo postiženo 8395 subjektů. Celkem 16,5 tisíce postižených.

Na závěr dotaz: Kdo kompetentní z VZP je za to zodpovědný?