Dívka s krucifixem

Dívka s krucifixem Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Křesťanství je bezohledné k nevěřícím

Přestože mám dovolenou, nemohu nepokračovat v načatém dialogu se čtenáři o netolerantnosti a xenofobii některých náboženství. Horlivé křesťanství neřeže hlavy jako horlivý islám, ale obtěžuje okolí také. Nenechá nekatolíky vyspat.

Výlet na jižní Moravu mne donutil v malém městě na jižní Moravě ubytovat se v jediném tamním ubytovacím zařízení. Obec nejmenuji proto, že se mi velice líbila, hotel byl fajn, nechci to tam hanět, a jediné, co mně tam opravdu vadilo, byly bezohledné akustické výkony křesťanů, které stejně obtěžují ateisty, židy, muslimy a vlastně všechny nekřesťany v desítkách a možných stovkách dalších českých měst.

Hotel byl na začátku první republiky, kdy ho postavili, velmi noblesní, pak ho trochu (uvnitř) zprasili rekonstrukcí někdy v osmdesátých letech a od té doby lehce omšel. Porevoluční zásahy zmršily i exteriér budovy — instalované neóny působí na stavbě hodně blbě —, ale jinak v rámci možností ubytovací top městečka. Takže na dobré adrese. Na náměstí, hned proti kostelu.

V půl dvanácté jsem šel spát. Neumím spát při zavřeném okně, tak jsem ho otevřel. Ve tři čtvrtě na dvanáct jsem s nelibostí zjistil, že kostelní hodiny bijí fakt nahlas. Ve dvanáct jsem zjistil, že ty údery, označující čtvrt — půl — celá, jsou mnohem slabší než údery oznamující, která zrovna bije. Hluk byl tak intenzívní, že mne i bití čtvrt, jedna rána, probudilo, a už bití v půl mne dostalo do stavu plné bdělosti. A v celou jsem se vždycky na**al.

Ve čtvrt na tři jsem si — zatím bez jediné minuty spánku — vzal prášek na uklidnění, protože už jsem nemohl spát nejen kvůli bití, ale také kvůli tomu, jak jsem byl naštvanej, že mi nedovolí usnout. Nezabral. Poslední bití si pamatuji v šest hodin ráno. Pak v městečku propukl ranní provoz, akustické pozadí zesílilo do té míry, že se v něm bití ztratilo, a já konečně usnul. Vstával jsem v sedm. Bití hodin z kostelní věže mi vzalo noc. Přestože nemám a nechci mít s tou vírou nic společného, přestože už ponocný nepotřebuje slyšet, která bije, protože mají všichni hodinky a mobily, z kostela se zvoní dál. A většinová — ateistická — společnost se kvůli tomu nevyspí.

Proto myslím, že bychom měli ke všem náboženstvím přistupovat stejně a netolerovat, aby lidé kvůli své víře budili ostatní. Myslím, že bychom neměli v ČR dovolit stavby mešit a minaretů minimálně z toho důvodu, aby mne v noci nebudilo kvílení muezzinů. Ze stejných důvodů bychom měli ale také zakázat křesťanům, aby na svých kostelech v noci zvonili. Cílevědomé rušení nočního klidu není akceptovatelným projevem náboženské víry, a tak by se mělo všem, křesťanům i muslimům, zakázat, aby ze svých kultovních staveb v noci hlučeli a budili nevěřící, většinovou společnost.