Antonín Panenka

Antonín Panenka Zdroj: Profimedia

VILIAM BUCHERT: Volby začínají už za dva týdny! Porazí v Praze fotbalová Bohemka a Panenka ostatní?

Přestože komunální a senátní volby se uskuteční až v říjnu, o rozložení politických sil může něco napovědět již za dva týdny první kolo doplňovacích senátních voleb v pražském obvodu č. 22. Hlasování se tam uskuteční dřív, protože senátor Jaromír Štětina byl zvolen do Evropského parlamentu a horní komoru opustil. Odehraje se v Praze 10 (kde je většina okrsků) překvapení?

Nejznámějším kandidátem je totiž v tomto obvodu prezident prvoligového fotbalového klubu Bohemians 1905, slavný fotbalista Antonín Panenka (65). Ten se uchází o místo senátora za hnutí Nezávislí pro Prahu 10. A protože jej podporuje jak klub, tak fanoušci, má šanci uspět. Pokud by přišla k volbám jen část místních příznivců Bohemians, tak Panenka může proklouznout do druhého kola. Očekává se navíc jen malá účast voličů.

Hnutí ANO nasadilo přednostku Ústavu klinické a experimentální stomatologie Janu Duškovou (61). Sázka na lidi z vědeckého a medicínského prostředí je v případě voleb do Senátu tradiční, tak to zkouší i strana ministra financí Andreje Babiše. TOP 09 a Starostové pak posílají do boje profesorku tance Renatu Sabongui (54). Sociální demokracii, která je zde v koalici se zelenými, zastupuje Ivana Cabrnochová (40), místostarostka Prahy 10, takže osoba zdejším občanům známá.

Mezi Panenkou, Duškovou, Cabrnochovou a Sabongui lze podle všeho hledat favority na postup do druhého kola.

Známou tváří je i advokát Oldřich Choděra (65), jenž tradičně kandiduje za ODS. I na něm se ukáže, kolik síly ještě zbylo někdejšímu hegemonovi (ODS) pražské politické scény. Na volebním lístku ještě najdeme Jiřího Payneho (58) za Svobodné, kteří v květnových volbách do Europarlamentu uspěli a v Praze měli více než sedm procent hlasů. Za komunisty nastoupí Milan Neubert (59), ale KSČM nemá v hlavním městě velkou podporu. Lidovce a Liberálně ekologickou stranu zastupuje Lubomír Chudoba (51), prezident České lékárnické komory. Desítku kandidátů doplňuje živnostník Miroslav Kos (52) za Sdružení nezávislých občanů Prahy 13 a ekonom Pavel Jánský (67) za Českou suverenitu.