Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: EU si dala vlastní gól: Sankce proti Rusům ano, ale zakazovat jim fotbal je hloupost

Kam chodí Evropská unie na některé své nápady (od 1. září například zákaz výkonnějších vysavačů), je záhadou. V případě zpřísňování sankcí proti Rusku si teď dokonce vstřelila vlastní gól. Skutečně gól, protože se jedná i o fotbal.

Chytré hlavičky v Bruselu přišly na to, že by v rámci sankcí bylo dobré pozastavit Rusku členství v některých mezinárodních sportovních organizacích. Příklad: Vyřadit Rusy z fotbalové Ligy mistrů, znemožnit jejich reprezentaci hrát kvalifikaci o účast na evropském šampionátu v roce 2016 ve Francii a odebrat Rusku pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2018.

Že je potřeba Vladimira Putina pořádně potrápit za jeho politiku vůči Ukrajině, je jasné. Že je potřeba udeřit na jeho lidi i ruské ekonomické zájmy, je také zřejmé. Ale v případě sportu je situace jiná z jednoduchého důvodu – podobný zákaz by se musel týkat dalších mnoha zemí, jinak je nesmyslný.

Byla snad z nejrůznějších šampionátů vyškrtnuta Severní Korea? Její režim je přece daleko horší než ten Putinův, má na svědomí statisíce lidí. Proč startuje na sportovních událostech Sýrie, jejíž vládce Bašár Asad nechává vraždit lidi na potkání už mnoho let? Co Kuba a Írán? A co Čína, která už dlouhá desetiletí okupuje Tibet a v jejíchž věznicích umřely tisíce politicky nepohodlných občanů? Přidat můžeme Súdán, Somálsko, Saúdskou Arábii (zde nesmí ženy ani řídit auto) a další a další státy.

e také v tomto případě nejasné, proč se v květnu hrálo hokejové mistrovství světa v Bělorusku? Proč ho EU nebojkotovala? Ostatně hrálo tam Česko, Německo, Švédsko, Finsko, Francie, Slovensko, ale i USA či Kanada.

A jak by vypadl příští rok hokejový šampionát, který se bude hrát v Praze a Ostravě? Bez Rusů? K čemu by to bylo? Koho by to zajímalo?

Nechme ruské sportovce hrát, běhat, házet, vrhat a střílet (pokud nestřílí na Ukrajince). Sankce se mají týkat něčeho jiného.