Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Premiér Sobotka a ministr Mládek dělají z Česka trojského koně Ruska a Putina

Je to neobvyklé, ale trojským koněm Ruska v Evropě se kvůli válce na Ukrajině nakonec může stát Česká republika. Alespoň to plyne z posledních prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky a vystoupení ministra Jana Mládka. Ti se staví proti tvrdším sankcím proti Rusku, přestože Vladimir Putin se zjevně rozhodl, že po Krymu uzme Ukrajině i její jihovýchodní část.

„Sankce vůči Rusku zatím přínos nemají a Česko si vyhradilo právo s části návrhu EU na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit,“ řekl v neděli v ČT Sobotka. O českém postoji k sankcím má jednat vláda. Přitom i prezident Miloš Zeman, který v únoru svoji účastí na olympiádě v Soči podpořil agresivní politiku Vladimira Putina, říká, že pokud se ukáže, že Moskva provádí na Ukrajině vojenskou invazi, tak se mohou být sankce tvrdší.

Přitom i samotný Putin přiznal, že ruští vojáci se ve válečném regionu na Ukrajině pohybují a také naznačil, že jihovýchod této země by měl získat nezávislost. Co to pro budoucnost znamená, už známe z Krymu. Následovalo by referendum a připojení k Rusku.

Podobný postoj jako Sobotka zastává i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ten podle informací Reflexu.cz někdy šokuje svými proruskými postoji například české diplomaty.

Jak se k sankcím postavíme, je tak v rukou ministra financí Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Část ČSSD totiž hodlá na vládě hlasovat proti přísnějším postihům Ruska. Postoj ANO zatím není známý. Nejmenší součást koalice, lidovci, totiž Sobotku za jeho postoj kritizují. „Nemůžeme Ukrajině udělat to samé, co udělali nám v Mnichově. Sankce budou bolet i nás, ale nechceme-li válčit, což nechceme, zbývají jen tvrdé sankce. Přestože nás ekonomicky poškodí. Je to ale cena za hodnoty s principy,“ řekl v neděli šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pro rozšíření sankcí je i opozice. Místopředseda ODS Martin Kupka označil premiérova slova za neslýchaná. „Je to nesmírně krátkozraké, alibistické a zbabělé stanovisko,“ tvrdí í místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ukázat agresorovi slabost přinese zemím EU jen větší náklady,“ dodal. Naopak komunisté, jak je obvyklé, Rusko podporují.

Pokud by česká vláda odmítla podpořit zpřísnění sankcí EU vůči Rusku, byl by to jen další důkaz toho, že polistopadová zahraniční politika země se zásadně mění. Jak je zřejmé, k horšímu a horšímu.