Ve svátek už nenakoupíme, aneb zrada pravice

Ve svátek už nenakoupíme, aneb zrada pravice Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Ve svátek už nenakoupíme, aneb zradí i pravice?

Byl jsem aktivistou za legalizaci marihuanu, protože hulím. Nyní jsem ochoten být aktivistou za nedělní a sváteční prodej, i když se moji osoby „šopování“ prakticky netýká. Jenže nejde o nakupování, ale o svobodu.

Do Poslanecké sněmovny míří ze Senátu zákon, který by měl zakázat prodej ve vyjmenovaných svátečních dnech. A salámovou metodou, postupným získáváním prostoru, by možná v budoucnu dospěl i k zákazu prodeje v neděli.

Že tuhle socialistickou blbost akceptují komunisté, je zcela pochopitelná. Tato strana je reprezentantem hypertrofie vládního řízení čehokoliv, a kdyby to bylo možné, bude tato strana požadovat zákonnou úpravy používání toaletního papíru.

Podobně pochopitelná je i vstřícnost KDU-ČSL. Část voličů lidovců musí světit neděli, a tak by chtěli těm lidem umožnit světit, i když budou pracovat v hypermarketu. Je to směšné - jejich jihomoravští venkovští voliči samozřejmě každou neděli u svých vinných sklepů a stánků se zeleninou těžce pracují, prodávají víno a zahrádkářské přebytky. Stačí tam někdy projet autem, silnice jich lemují tisíce. Ale nevadí, jako píárko je to dobrý tah, navíc to politiky nic nebude stát.

Naprosto děsivé však je, jak se k návrhu staví i někteří politici, kteří by měli bojovat za uchování pravicových liberálních ideálů. „Idea mi přijde naprosto správná. Budu prosazovat, aby náš klub TOP 09 a Starostů ten návrh podpořil. Takové omezení prodeje má i mnoho okolních států,“ řekl webu iDnes k tématu omezení prodeje ve svátek místopředseda sněmovny za opoziční TOP 09 Petr Gazdík.

Jinak řečeno, i významný pravicový politik, který by měl být přívržencem liberalismu, akceptuje strkání špinavých prstů státu do privátní sféry občanů. Stát, pokud nechce být totalitní nebo nahnědle ultrakonzervativní, by ze zásady neměl nikdy nikomu vykládat, kdy smí nebo nesmí prodávat ve svém obchodě.