Pokrok nezastavíš! I duševní poruchy se technologizují

Pokrok nezastavíš! I duševní poruchy se technologizují Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Pokrok nezastavíš! I duševní poruchy se technologizují

Fenomen selfies, kterým žije celá planeta už nějakou dobu, je vítězstvím komerce nad duševním zdravím. S rozšířením zjevně patologické narcistní módy vlastních fotografií se této poruše podřídily i technologie, takže můžeme s radostí konstatovat, že moderní doba pomáhá rozvíjet i šílenství.

Narcismus vlastně úředně neexistuje. Dříve užívaná diagnóza - narcistní porucha osobnosti - dnes podle Mezinárodní klasifikace nemocí spadá pod „smíšenou poruchu osobnosti“. Takže, nově, třeba autor tohoto textu není narcista, ale smíšenec. Ale to jen na okraj.

Důležité je, že bez ohledu na změnu názvu poruchy má takto porouchaný jedinec patologickou zálibu v sobě samém, trpí nadměrným obdivem k vlastní osobě, dílu a sebeláskou. Jde o jedince, který kdykoliv uvidí svůj obraz v zrcadle, bleskne mu hlavou: Konečně někdo opravdu sympatický!

Záliba ve vlastním obraze byla vždy považována za trochu trapnou, pak ale přišla éra mobilních telefonů, a narcismus se v úplnosti technologizoval. Na mobilu, technologii, bez které už nechodíte pomalu ani na toaletu, najdeme standardně dva objektivy. Jeden na fotky, druhý na selfies. Jinak řečeno: Moderní smartphone má v sobě od výrobce zabudované technické zařízení určené výhradně k uspokojování projevů narcistní (smíšené) poruchy osobnosti...

Takže můžeme s uspokojením konstatovat, že se civilizace opravdu vyvíjí, a že výrazným technologickým pokrokem procházejí i osobnostní poruchy. Proto se nemůžu dočkat, než nějaká firma uvede na trh kapesní sledovač se zabudovaným seznamem tajných vládních mučíren, který bude navíc promlouvat hlasy, aby byly uspokojeny potřeby nejen narcistů, ale také paranoidních schizofreniků.