Ministr školství Marcel Chládek

Ministr školství Marcel Chládek Zdroj: Václav Šlauf / Mafra / Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Ministr Chládek chce dětem zakázat sladkosti. Koláč od maminky ke svačině je ale prima

Vláda schválila novelu školského zákona, podle které bude ministerstvo školství vyhláškami zakazovat „nezdravé“ jídlo na školách. Ministr Marcel Chládek si asi neuvědomuje (což předvádí u mnoha věcí), že škola nemá dětem nařizovat, co mají jíst, ale má je hlavně naučit číst, psát, počítat, zpracovávat informace a přispět k jejich uplatnění ve společnosti. O svačinách, ať si rozhodují rodiče.

Kabinet kývl na návrh ministra školství a předloží do parlamentu novelu školského zákona, která omezí prodej sladkostí v bufetech a automatech a omezí na ně reklamu. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) už dříve uvedl, že děti nejedí zdravě a jsou tlusté. Ve školách chce vidět jen zdravé potraviny, a tak speciální komise expertů určí, po čem děti neztloustnou. Jo, komise, to je naše. Pan Chládek řekl, že ministerstvo připraví přesný seznam, jaké potraviny se mohou a jaké nemohou ve školách prodávat. Zakáže takové, které budou „v rozporu s výživovými požadavky“.

Jinými slovy, se politici postarají o to, co budou děti jíst ke svačině. To je ale absurdní. Je přece na rodičích, jak budou děti vychovávat, co dětem dají ke svačině, nebo jestli jim dají pár korun, aby si koupily svačinu ve školním automatu. Politická garnitura a ani ministr Chládek nemají co dětem v tomto případě nařizovat, to není jejich role. Stát tím postupně přejímá i funkce, které mu nenáleží, a tím oslabuje roli rodiny.

Je jasné, že není extra zdravé, když děti sní k svačině dva pytlíky bonbonů a zapijí to dvěma litry coca-coly. To ale většina dětí nedělá. A čokoládová tyčinka jednou za den nikoho nezabije, naopak udělá radost.

Také to vypadá, jako kdyby si ministr školství myslel, že ví, co je nejčistší dobro. To ale nezjistí, ani když se poradí s experty. Pro každého je dobré něco jiného. Mně dělá největší radost pár lžiček Nutelly denně, které by mi vláda zjevně neschválila.

Nejnaivnější na tom celém je, že si ministři myslí, že když z kantýn odstraní sladkosti, tak je děti přestanou jíst. Děti si prostě cukrovinky koupí před školou nebo si sladké donesou z domova. Podobné příkazy a zákazy prostě nefungují.

Pěkně sladký koláč od maminky ke svačině není žádný hřích!