Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: EPA

VILIAM BUCHERT: Ice Bucket Challenge se mění v politickou a společenskou demenci. Končí to Putinem

Dobrý úmysl, vtipný nápad, a jak se obvykle stává, když se něčeho chopí masa, přichází cesta do pekel. Tím vrcholí původně dobrý záměr jménem Ice Bucket Challenge, který vybral mnoho miliónů dolarů při akci, jež upozorňuje na vážnou nemoc. Polévání ledovou vodou se ale bohužel také změnilo v předvádění pitvořících celebrit, politické exhibice, až vše doputovalo k Vladimiru Putinovi.

Vynikající americký filmový režisér a scenárista David Lynch (autor pozoruhodných děl, jako Sloní muž, Modrý samet, Zběsilost v srdci, Městečko Twin Peaks či Mulholland Drive) nominoval při svém polévání ruského prezidenta Vladimira Putina (to už předtím učinil herec Vin Diesel, ale Putinova kancelář vzkázala, že otec všech Rusů měl „na programu jiné věci“). Ovšem nominací podobných lidí je celá akce diskreditována. Má se snad podobné věci účastnit člověk, jenž nechal okupovat Krym a vede válku na východě Ukrajiny? Muž, který nechává mlátit homosexuály jen proto, že jsou gayové a lesby? Pokud to skutečně někdo myslí vážně, stává se Ice Bucket Challenge akcí, jež ztrácí kredit.

Co když se Putin odhodlá k polévání ledovou vodou? To si jeho peníze někdo vezme na charitu? Neměl by je raději poslat postiženým lidem na Ukrajinu? A koho by tak nominoval pak sám Putin? Běloruského diktátora Lukašenka? A ten následně severokorejského vůdce Kim Čŏng-una?

Nápad s Ice Bucket Challenge byl skvělý. Upozornil na amyotrofickou laterální sklerózu a hledá pomoc při výzkumu léku proti této chorobě. To bylo záslužné. Ale když se přidal i náš vrchní populista, ministr financí Andrej Babiš, tak je vidět, kde to končí. A zpěvačka Shakira například adresovala kyblíkovou výzvu papeži Františkovi, což je nonsens. Chybí už jen nominace Ježíše Krista, Alláha a Buddhy.

Naopak s nadhledem na Ice Bucket Challenge reagovali poměrně překvapivě někteří lidé v těžce zkoušené Gaze. Protože je na tomto území nedostatek vody a na hrátky není v této části světa nálada, tak si pár Palestinců vysypalo na hlavu písek ze sutin domů, které při náletech rozbombardovali v minulých týdnech Izraelci...

Video, kde režisér David Lynch nominuje Vladimira Putina: