Zdroj: Marek Douša

Kdy hodlá česká vláda zavést euro? Blíží se to? Spekulace narůstají

„Vláda ctí závazek ČR vstoupit v budoucnu do eurozóny a podnikne aktivní kroky s cílem jej naplnit,“ uvedl 25. srpna premiér Bohuslav Sobotka v projevu k diplomatům. Pár dní předtím obvinil prezident Miloš Zeman Českou národní banku, že oslabení koruny je ze strany ČNB cestou k oddalování přijetí eura. To banka odmítá. Znamená to, že vláda více tlačí na přijetí eura?

Občané a firmy nevědí, kdy bude u nás zavedena společná evropská měna. Česká republika se zavázala euro přijmout, smlouva o EU ale neříká, kdy se tak přesně má stát. Může to být ale klidně brzy, protože, jak uvedl premiér Sobotka, vláda „podnikne aktivní kroky“ s cílem naplnit závazek vstupu do eurozóny.

Neplníme kritérium vstupu

Členské státy by ovšem měly plnit kritéria stanovená v Maastrichtské smlouvě. Ta se týkají velikosti státního dluhu a deficitu rozpočtu, výše úroků a míry inflace a měnového kursu (některé země však při vstupu do eurozóny zjevně manipulovaly s těmito čísly).

Česká republika jedno z maastrichtských kritérií nadále neplní – koruna nemá oficiálně fixní kurs k euru. Zvláštní ale je, že neplnění kursového kritéria ještě nic neznamená. Slovensko nebo Řecko také neměly dva roky před zavedením eura stabilní kurs a byly do eurozóny přijaty.

Donedávna jsme neplnili ještě druhé kritérium, jež se týká hospodaření státního rozpočtu, ale Rada EU v červnu zastavila řízení proti Česku pro nadměrný deficit, který je nyní těsně pod třemi procenty HDP, což už je podle evropských byrokratů v pořádku.

Euro dřív, než si myslíme?

Sobotkovy výroky a zastavení řízení proti České republice ohledně rozpočtového schodku nahrávají proto spekulacím, že se zavedení eura přibližuje.

Prezident Miloš Zeman mezitím obvinil ČNB, že devalvací koruny brzdí přijetí společné měny. Podle viceguvernéra banky Vladimíra Tomšíka ale neexistuje „absolutně žádná souvislost“ mezi oslabením koruny, jež provedla centrální banka, a datem přijetí eura. Podle Tomšíka měnová politika ČNB není překážkou zavedení eura, takovou překážkou naopak byla politika vlády. Vláda by proto měla ohledně zavádění eura přestat mlžit. Podle smlouvy se euro zavádí v členské zemi buď na žádost členského státu, nebo na podnět Evropské komise. Vláda by měla jasně říct, jestli skutečně usiluje o zavedení eura ještě v tomto volebním období, nebo jestli na ni v této věci tlačí Evropská unie. Doufejme, že euro nepřijde jako překvapení, to by byl ten nejhorší postup.

Přitom podle průzkumů je většina české veřejnosti v současnosti proti přijetí eura. Jak se to bude řešit? Referendem? Nebo by vláda také mohla vzít v potaz názory voličů a přemýšlet o vyjednání výjimky ze zavedení společné měny, podobně, jako to mají Dánsko a Velká Británie.