Auto, žebrák

Auto, žebrák Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Řidiči, dejte si pozor na silniční žebráky!

Okraj silnice, stojící auto a člověk se zdviženou rukou žádající kolemjedoucí řidiče o pomoc. Někdy může jít o člověka v tísni, jindy však o podvodníka. Podobná situace se opakuje již léta, ale pořád se dají někteří lidé oklamat.

Možná také máte podobnou zkušenost: Jedete po dálnici a náhle vidíte odstavený mercedes s německou poznávací značkou. U něj obtloustlý člověk tmavší pleti v obleku rukou žádá, abyste mu zastavili – zřejmě potřebuje pomoc.

Nechcete nechat člověka v nouzi a přemýšlíte, jestli se mu něco nestalo. Jste připraveni mu zavolat pomoc nebo ho odtáhnout k nejbližší pumpě. On ale říká, že potřebuje peníze na benzín, a začne vám nabízet údajně zlaté šperky. Jiný vám sdělí, že má dítě v nemocnici a potřebuje kanystr s benzínem nebo peníze. Nejhorší je, že žebrák se k vám fyzicky přibližuje, chytá vás za ruku a stupňuje nátlak. Pak už jen hledáte cestu, jak ze situace ven, protože začínáte mít strach z jeho naléhání a průhledných lží. Mnoho lidí mu v takové situaci dá nějaké peníze, aby se ho zbavil. Rozhodně ale nemůžete mít z takového daru radost, naopak ho považujete spíš za výkupné.

Samotným ženám vůbec nedoporučujeme, aby podobným lidem (když se prokazatelně nejedná o dopravní nehodu) zastavovaly. Může se zdát, že jste na silnici, kde vám někdo další pomůže. To je ale většinou pořádný omyl. Auta jezdí kolem vysokou rychlostí a nevšímají si, co se děje okolo.

Je potřeba tento druh žebráctví odsoudit a zásadně ho nepodporovat. Na jeho počátku stojí podvod, kdy někdo předstírá, že je řidičem v nouzi. Tito lumpové využívají slušného chování jiných lidí. Podobná zkušenost navíc může vést k tomu, že pak jednou nezastavíme někomu, kdo bude skutečně potřebovat pomoc. A to je vysoká cena za pár korun, jež si někdo na silnici vyžebral.