Chálid Mišál

Chálid Mišál Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Hamás bude na izraelské cíle mířit přesněji. Podle vůdce Mišála za všechno ale stejně může Izrael

V interview pro Yahoo News politický lídr Hamásu Chálid Mišál, který žije v exilu, v sobotu ostře odmítl srovnávání Hamásu s bojovníky takzvaného Islámského státu ISIS (někdy se používá zkratka ISIL). Také slíbil, že palestinské bojové skupiny začnou varovat Izraelce před dopadem raket, aby se bylo možné vyhnout zabití nevinných civilistů.

Zatímco je svět pobouřen popravou amerického novináře Jamese Foleyho, kterého islamisté sťali a video z vraždy vystavili na internetu, Mišál se za svou organizaci od činu a řádění ISIS, jež islamisté provádějí na území od Sýrie po Irák, distancuje.

„Tohle je pro mne příležitost říci, že jsme proti zabíjení jakýchkoli civilistů a žurnalistů,“ tvrdí Mišál v interview. Ze všeho ale obviňuje Izrael. „Otázkou je, kdo zabíjí civilisty v Gaze,“ a tvrdí, že Izrael už v Gaze zabil patnáct novinářů.

Mišál, který žije roky v syrském exilu, také poprvé přiznal, že členové jeho hnutí — ale ne členové politického vedení — stáli v červnu za vraždou tří mladých Izraelců na západním břehu. Bránil však vrahy s tím, že šlo o legitimní akci proti izraelské „ilegální“ operaci.

„O této akci, kterou provedla skupina členů Hamásu, jsme nevěděli předem. Rozumíme ale lidem, kteří jsou frustrováni okupací a útiskem, že se uchylují ke všem způsobům akce.“

Když byl přímo dotázán, zda členové Hamásu skutečně vraždu izraelských teenagerů provedli, Mišál řekl: Dozvěděli jsme se o těchto doznáních na základě izraelského pátrání... Političtí vůdci Hamásu neznali všechny detaily. Dozvěděli jsme se o tom později.

Náš názor je, že vojáci a osadníci na západním břehu jsou agresoři a že ilegálně žijí v okupované a ukradené zemi. A právo na odpor je právem Palestinců.“

Za všechno může Izrael

Hodinové interview proběhlo v Dauhá v Kataru v mediálním středisku Hamásu. Následovalo po dvoudenních rozhovorech mezi Mišálem a palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem poté, co ztroskotalo desetidenní příměří a Palestinci obnovili ostřelování raketami z Gazy a Izraelci své odvetné údery.

V rozsáhlém interview Mišál z nového kola násilí obvinil Izrael, vyhnul se otázce o stovkách raket z Gazy namířených na Izrael a znova se vyslovil pro varování civilistů před útokem.

„Nemíříme na civilisty, většinou míříme na vojenské cíle a izraelské základny... Připouštím ale, že máme problém. Nemáme sofistikované zbraně. Nemáme zbraně, jež má k dispozici náš nepřítel… takže míření je obtížné. Slibujeme vám ale, že se o to do budoucna pokusíme… Musíme varovat izraelské civilisty. Slibujeme, že až budeme mít přesnější zbraně, budeme mířit jen na vojenské cíle.“

Mišál také kritizoval výrok izraelského premiéra Netanjahua, že „Hamás je jako ISIS a ISIS je jako Hamás“.

Podle něj je to jen trik k oklamání americké veřejnosti.

„Nejsme náboženská násilná skupina.“ ISIS je podle něj „zcela jiný fenomén“.

„My bojujeme proti agresi ve vlastní zemi.“

Mišál pominul, že přinejmenším pokud jde o Gazu, Izraelci se odtamtud stáhli a odstěhovali z Gazy všechny osadníky, což byl pro Izraelce těžký krok. Hamás si to zřejmě vyložil jako slabost a odměnil se střelbou tisíce raket na izraelské území. Také dojednaná příměří nyní končí tím, že z Gazy začnou opět přilétat nějaké rakety. Cílem Hamásu stále je zničení Izraele. Jednat nejen o míru, ale vůbec jen o příměří, je v takové situaci dost obtížné.