Izrael

Izrael Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Zavede Izrael automatický raketový odpovídač?

Izraelský profesor Jisra’el (Robert) Aumann léta pracuje na systému, který by mohl problém s palbou Hamásu z Gazy na izraelská města jednou provždy vyřešit. Má jít o automatický odpovídač na raketovou palbu.

Příměří mezi Hamásem a Izraelem bylo včera opět narušeno raketovou palbou teroristů z Gazy na izraelská města. Rakety letěly na Tel Aviv i Jeruzalém. Internetoví posměváčci okamžitě přišli s myšlenkou, že Hamás chce trefit mešitu al- Aksá — což by se při přesnosti hamásovských raket snadno mohlo stát. Zneškodnila je však Ocelová kopule a mešita i izraelská města zůstala nedotčena. Ve vší nahotě ale znovu — jako při každém příměří — vyvstal problém: Jak mají Židé vycházet se sousedy, jejichž absolutní prioritou je zabíjet Židy? Profesor Aumann — mimo jiné nositel Nobelovy ceny — nyní navrhl revoluční metodu, jež by měla konflikty vyvolané raketovým ostřelováním Hamásu vyřešit. Už nyní se letící rakety celkem daří sestřelovat izraelským protiraketovým systémem, když ale sáhne Izrael k odvetě a zaútočí na místa, odkud Hamás pálil, dochází k obětem na životech civilistů. Hamás cílevědomě pálí z míst plných civilistů, aby bylo více civilních obětí a svět do Gazy posílal více a více peněz. Krev těch civilistů — vzhledem k posloupnosti událostí zcela nespravedlivě — padá na hlavy izraelské armády. Vždyť to byli oni, izraelští vojáci, kdo pálili!

Profesor Aumann pracuje na systému, kdy by na každou raketu Hamásu automaticky odpověděla nejen raketa Ocelové kopule, ale také odvetná raketa, která by mířila přesně do místa, odkud před pár vteřinami vyletěla raketa Hamásu namířená na Izrael. Systém by fungoval plně automaticky, rozhodoval by na základě informací z radarů a družic, jež přesně vědí, odkud Hamás pálil, a když by izraelská raketa dopadla do hamásovského odpaliště a zabila civilisty, nemohl by za to žádný židovský voják, ale čistě a výhradně Hamás, který se rozhodl pálit z osídleného místa.

Myšlenka je fascinující a ve své jednoduchosti a přímočarosti nepřekonatelná. Proto doufám, že se systém podaří Izraelcům zprovoznit co nejdříve. Nepřehledná situace v pásmu Gazy se tím zpřehlední. Ztráty na civilních životech budou nastávat jen tehdy, když je Hamás odsoudí k smrti odpalem v jejich blízkosti.