Za pohlídání obchodu přišla likvidační pokuta.

Za pohlídání obchodu přišla likvidační pokuta. Zdroj: reprofoto ČT24

Syn pomohl mámě v obchůdku, stát je za to zcela nesmyslně stíhá

Česká televize informovala o případu majitelky obchodu v obci Přepychy na Královéhradecku, která si odskočila přes poledne vařit oběd, a v obchodě za ni zaskočil syn. Bohužel mezitím přijela kontrola z Inspektorátu práce a podnikatelce udělila pokutu 250 tisíc korun za to, že v obchodě pracoval člověk bez pracovní smlouvy. Je to nesmysl, všichni přece občas pomohou rodičům.

Tento absurdní příklad ukazuje, jak inspekce práce někdy nesmyslně postupuje. V tomto konkrétním případě nikdo nebyl ošizen ani zkrácen na svých právech. Proč by měla tedy majitelka obchodu dostávat pokutu? Paní se dobrovolně domluvila se synem, že jí v práci zaskočí. A že spolu nesepsali pracovní smlouvu na půlhodinovou výpomoc? No a co? Prostě se na tom dohodli ústně a oběma to stačilo. Jestli na to stát vyžaduje písemnou smlouvu, pak je něco špatně na straně úřadů.

Mnoho z nás určitě pomáhalo rodičům v obchůdcích či při jejich podnikání. Například já jsem jako desetiletá zametala v obchůdku se zeleninou. Ani nás nenapadlo, že by na to měla být písemná smlouva nebo že by to mělo být zneužívání dětí na práci. Dostala jsem za to čokoládu a opravdu mě ani na setinu sekundy nenapadlo, že bych z ní měla část odevzdat státu.

I když máme zákon, který je v tomto směru hloupý, neznamená to, že se musí i úředníci hloupě chovat. Měli by používat selský rozum, a když vidí obchůdek na vesnici, mělo by jim dojít, že tam bude pomáhat celá rodina, tak se to prostě dělá. Kolik takových případů asi je? O tomhle víme, protože se odvysílal v televizi.

Kolik chudáků, kteří se snaží uživit sebe a svoji rodinu nelehkým podnikáním, stát už takto zničil? Jak uvádí Inspektorát práce, pokuta 250 tisíc je prý minimum, jež musí udělit. Jenže to je částka, která je pro většinu běžných lidí zničující. Díky „snaživosti“ úředníků tak nejspíš přibude další člověk ve frontě na úřadu práce.

Celá kauza je nepochopitelná a nelogická. Omlouvat by se měli nejen necitliví úředníci, ale hlavně poslanci a senátoři, kteří takovýto zákon schválili. Stát by měl být rád, když někdo podniká. Znamená to, že se o sebe sám postará. Vláda by konečně měla přestat živnostníkům házet klacky pod nohy.