Prezident Putin navštívil v pondělí  cvičení ruské armády, aby pohrozil obyvatelům poloostrova včetně krymských Tatarů

Prezident Putin navštívil v pondělí cvičení ruské armády, aby pohrozil obyvatelům poloostrova včetně krymských Tatarů Zdroj: ČTK / EPA / Reuters

JAN JANDOUREK: Putin se ohledně Ukrajiny stal obětí poradců, kteří více věří ve štěstí než v realistickou politiku

Server The Moscow Times, který někdy publikuje i články kritické k současnému kremelskému vedení, píše o tom, jak snaha Vladimira Putina o „vládu jednoho muže“ zatemňuje jeho schopnost realistického úsudku v zahraniční politice.

Ruský politolog Vladimir Frolov píše na stránkách serveru The Moscow Times o důsledcích toho, co hlavě ruského státu radí lidé, kteří ohledně Ukrajiny spoléhají spíše na štěstí než na zdravý politický rozum.

Pro vnějšího pozorovatele se může zdát, že Rusko teď dle posledního vývoje poněkud dostalo pěstí, a to navzdory své geopolitické váze na Ukrajině. Navzdory zdání se však postup Kremlu hroutí nejen kvůli tomu, že se Rusové nechali zaskočit stupňující se ukrajinskou mobilizací sil, ale především pod zátěží vlády jednoho muže. Co vypadá jako troufalost a energičnost, je často pouze vedlejší produkt improvizace a reflexívní reakce nespoutaná řádným vládním procesem. V létě 2013 se Ukrajina připravovala na podpis dohody o přidružení k Evropské unii.

Ruské kruhy usoudily, že nejlepší metodou by bylo bagatelizovat to a varovat Kyjev před důsledky případných odvetných obchodních opatření.

Špatní rádcové špatně poradili

Nejbližší poradci bývalého a posléze svrženého prezidenta Viktora Janukovyče soukromě prozradili Moskvě, že celá záležitost s Unií je jen politická show, která má Janukovyčovi zajistit znovuzvolení v roce 2015. Moskva prozkoumala všechny ostatní hráče na Ukrajině -  Klička, Jaceňuka a Porošenka - a došla k závěru, že Janukovyč a jeho Strana regionů jsou pro ruské zájmy pořád ještě ti nejlepší. Panovala obava, že příliš velký tlak na Janukovyče, aby se odvrátil od Evropské unie a obrátil se k Celní unii vedené Ruskem, by mohl režim svrhnout.

Prezident Putin ale jednal na vlastní pěst podle svého odhadu situace a podle toho, jak byl informován svými poradenskými mimovládními prameny. Výsledný dopad ohledně poškození zájmů Ruska převyšuje negativní dopad, jaký by mělo flirtování Ukrajiny s EU.

Když to s Krymem „dopadlo“, bylo zřejmě původním plánem zorganizovat referendum o nezávislosti jako v Kosovu. To by bylo rozumné, protože by to Rusům dalo maximum flexibility a silný vliv na budoucí jednání s Kyjevem o „věrnosti“ Ukrajiny, zatímco by se minimalizovalo riziko západních sankcí a náklady ruského rozpočtu. Putin si vybral anexi - nevratnou možnost, jež dělá konflikt s Ukrajinou a tlak západních sankcí trvalými. Jakákoliv dohoda, kterou by bylo možné sjednat, bude nyní vyžadovat buď pokořující ruský ústup z Krymu, nebo dohodu s Kyjevem na podstatné náhradě, soudí politolog Frolov.

Vláda jednoho muže má za následek, že je zbytečné se příliš snažit, když jde o zahraniční politiku. Souhlas a soulad ve vládnoucích kruzích jsou nahrazeny soupeřením o vládcovu pozornost, předvídavost a opatrnost jsou nahrazeny bezhlavostí. Zasvěcenci soudí, že Putin bude mít nakonec štěstí. Doufat ve štěstí ale není bezpečný základ pro politiku.