Na severu Iráku probíhá genocida, západní veřejnost na to kašle, podporuje jen Palestince

Na severu Iráku probíhá genocida, západní veřejnost na to kašle, podporuje jen Palestince Zdroj: Profimedia.cz

Na severu Iráku probíhá genocida, západní veřejnost na to kašle, podporuje jen Palestince

Televize, tiskové agentury i noviny již několik týdnů opakují záběry, na kterých rozhořčení obyvatelé západních měst demonstrují na podporu Palestinců v Gaze. V ten samý moment probíhá na severu Iráku zjevná genocida, kterou provádějí džihádisté z takzvaného Islámského státu. USA, Británie a Kurdové sice tamním uprchlíkům pomáhají leteckými útoky a humanitární pomocí, ale západní veřejnost na rozdíl od Gazy do ulic nevyšla. Proč?

Jedním z důvodů, proč je podporován selektivně jen někdo, může být to, že být kritický vůči Izraeli a Židům je v módě. Dalším, že ve skutečnosti jsou ty „masové“ demonstrace na Západě většinou dílem místních muslimů a emigrantů.

Jinak si nepochopitelnou laxnost k masakrům v Sýrii a na severu Iráku nelze vysvětlit. A týká se to i většiny médií, které si jinak hrají na ochránce demokracie a svobody.

Životy nejsou stejné?

Je snad život palestinského civilisty v Gaze cennější, než život dětí sekty jezídů, které radikální islamisté vyvražďují na severu Iráku? Podle všeho si to část veřejnosti myslí. Přiznejme, že to je strašidelné poznání.

Na severu Iráku od nepaměti žijí různé skupiny křesťanů, většinou potomků starých křesťanských národů. S jejich historií jsou spojeny vzácné historické památky, kostely, kláštery či hrobky. Muslimští fanatici je ničí, devastují, vyhazují do vzduchu. Kdo nechce konvertovat na islám, toho zabijí, nebo vyženou z domova. Lidé, kteří byli pojítkem s naší civilizací, mizí z povrchu zemského.

Koho by to ale zajímalo, vždyť jsou kdesi v iráckých či syrských horách, je jich málo, neovládají žádná ropná pole a pro globalizovaný uspěchaný svět jsou jejich víra a zvyky k ničemu. Palestinci jsou těžší kalibr – dá se totiž namířit na nenáviděný Izrael. A přes Izrael na „hnusnou“ Ameriku. A že poslední řež o Gazu rozpoutal krvelačný Hamás? Prosím vás, kdo by tomu věřil, že?

Míří na Evropu, ne že ne

Před pádem iráckého diktátora Saddáma Husajna žila například v severoirském Mosulu (bývalo to druhé největší město země) křesťanská menšina. Odhadem minimálně 100 tisíc lidí. Před rokem zde bylo už jen kolem 5000 křesťanů, většina nevydržela tlak místních muslimů a byli donuceni k emigraci či útěku. Když Mosul v červnu dobyli džihádisté z Islámského státu, bylo zde už jen kolem 200 příslušníků této menšiny. V červenci bylo oznámeno, že už tam není žádný. Chápete? Za zhruba 15 let někam „zmizelo“ 100 tisíc lidí z jediného města. Jistě, výrazně k tomu přispělo i to, že americká invaze do Iráku byla nepodařená a stále větší vliv a moc získával radikální islám.

Západ by samozřejmě neměl podporovat pouze křesťany, kterým na Blízkém východě zjevně zvoní umíráček, ale všechny, včetně muslimů. I ti jsou ze svých domovů vyháněni a vražděni. Stačí, že neoslavují nového bláznivého chalífu.

Příběh Gazy je skutečně tristní a nešťastný, ale kašlat na ostatní uprchlíky a ubožáky v regionu jen proto, že to nenese politické a propagandistické body, že to není tolik vidět v televizi a na internetu, je ubohost.

Skutečně nikdo nechápe, kdo je pak na řadě? Podívejte se na mapu. Severní Irák a Sýrie nejsou tak daleko od Evropy.