Putin

Putin Zdroj: Profimedia.cz

JAROSLAV ŠAJTAR: Slováci řeší nepříjemné dilema. Pozvat, či nepozvat Putina? Vot v čom vopros

Slováci teď řeší nepříjemné dilema. Předchozí prezident Gašparovič totiž pozval na oslavy 70. výročí Slovenského národního povstání ruského prezidenta Vladimira Putina. Jenže Evropská unie, jejímž členem Slovensko je, se s Ruskem předhání v zavádění sankcí, a tudíž nějaké bratříčkování nebude působit vhodně.

Pokud ovšem zvítězí chladné hlavy a zdravý rozum, nemělo by jít o žádné roztínání gordického uzlu. Vždyť francouzský prezident François Hollande také pozval Vladimira Vladimiroviče na oslavy téhož výročí vylodění Spojenců v Normandii a žádný skandál se nekonal. Přitom jeden rozdíl tady je, a to velmi podstatný.

Hlavně nespojovat nesouvisející události

Tehdejší Sovětský svaz se na invazi přímo nepodílel, i když jeho přínos pro vítězství Spojenců je nezpochybnitelný. Jednalo se tedy pouze o gesto oceňující podíl tehdejšího kamaráda ve zbrani na vítězství.

Naproti tomu SSSR, a tudíž i Rusko se rozhodující měrou zasloužily o porážku fašismu a nacismu na území Slovenska, což nemůže popřít ani nejzarytější rusofob. Platilo za to krví desítek tisíc svých vojáků. Na pomoc Slovenskému národnímu povstání proběhla východokarpatská strategická útočná operace, jejíž součástí byla i karpatsko-dukelská operace, které si vyžádaly velké oběti československých, a zejména sovětských vojáků. Nebylo jejich vinou, že skončila nezdarem, a už vůbec logicky nenesli sebemenší odpovědnost za současnou, výbojnou politiku Ruska. Na Slovensku bojovaly rovněž tisíce sovětských partyzánů.

Hrozí pořádné faux pax

Část slovenské opozice je proti pozvání Putina na oslavy. To však způsobí pořádnou diplomatickou ostudu a ještě zhorší vzájemné vztahy, přičemž je nabíledni, že Rusko kvůli tomu nevrátí Krym Ukrajině, stejně jako ho nevrátí kvůli sankcím Evropské unie, USA, Kanady a dalších zemí. Rusové, kteří jsou odříkání zvyklí, se jen ještě více zatvrdí.

Ředitel Muzea Slovenského národního povstání v Banské Bystrici, jenž má zjevně o historii ponětí, s Putinovým pozváním žádný problém nemá. Míchat současnou politiku do hodnocení minulosti a interpretace nezvratných dějinných faktů je vždycky ošidné. Oslavit jednu z nejvýznamnějších událostí v moderních dějinách Slovenska s představitelem národa, který se jí aktivně zúčastnil, přece neznamená souhlasit s nynější politikou Ruské federace.

Zavádění odvetných sankcí je sice hezká věc, nemělo by ale hraničit s nepříčetností. Postihnou-li výhledově sankce víc toho, kdo je zavádí, než toho, proti němuž jsou zaměřeny, je nutno se zamyslet nad duševním stavem odpovědných činitelů.